Депутати відмовились — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Депутати відмовились

Казна та Політика
404
Уряд пропонував знизити поріг суми угоди, яка підпадає під фінмоніторинг до 5 тис. грн.
Верховна Рада вирішила відкласти розгляд виправлень до закону про боротьбу з відмиванням грошей - за це проголосувало 247 депутатів антикризової коаліції.
Нагадаємо, що закон розроблений урядом і надійшов у парламент зовсім недавно. Він був внесений до порядку денного за прискореною процедурою, без розгляду профільними комітетами (яких у цьому випадку було цілих сім). Це й стало причиною відправлення документа на доробку.
Глава комітету з питань боротьби з організованою злочинністю Микола Джига (Партія регіонів) заявив, що розгляд законопроекту було перенесено не з політичних міркувань. Мовляв, у депутатів виникли зауваження до деяких норм документа. "Можна було б приймати законопроект у цілому, якби не було претензій до механізму його реалізації. Важливо, щоб цей законопроект не став тимчасовим знаряддям у руках тоталітарної влади або урядових чиновників. Інформація, що потрапила до рук уповноваженого органа, що містить деталі про якихось політичних супротивників, може перетворитися в знаряддя розправи або політичного тиску",- сказав перший заступник голови соціального комітету Верховної Ради регионал Ярослав Сухий.
Нагадаємо, що виправлення до закону "Про запобігання і протидію легалізації (відмиванню) доходів, отриманих злочинним шляхом" передбачали розширення кола агентів фінансового моніторингу за рахунок нотаріусів, адвокатів, суб'єктів підприємницької діяльності, що надають юридичні послуги, рієлторів, операторів поштового зв'язку (у частині перерахування коштів), торговців дорогоцінними металами і дорогоцінними каменями, аудиторів і аудиторських фірм, організаторів лотерей та інших представників нефінансових професій. Всі перераховані суб'єкти були не у захваті від таких планів.
Що більш важливо: "уряд пропонував понизити поріг суми фінансових операцій - після чого угода попадає під фінмоніторинг - у десять разів: з 50 тис. грн. до 5 тис. грн. Ця норма обурила і тих суб'єктів, які вже задіяні в моніторингу,- банків. На думку Асоціації українських банків, зниження планки збільшить кількість операцій, що перевіряють, втричі.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас