США вводять нову проблему на шляху Росії до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

США вводять нову проблему на шляху Росії до СОТ

Казна та Політика
1644
Консультації російських переговірників з адміністрацією президента США і представниками ЄС з питання вступу у СОТ, які проходять у Вашингтоні, загрожують обернутися скандалом.
Джерела в держдепартаменті США вчора повідомили, що сумніваються в здатності Росії погодити з ЄС до кінця 2007 року умови вступу у СОТ. На думку американської сторони, багатобічні переговори Росії про вступ у СОТ можуть бути зірвані не з її провини.
Російська делегація переговірників із вступу Росії у СОТ на чолі з Максимом Медведковим прилетіла у Вашингтона в неділю. У понеділок пан Медведков зустрівся із заступником торговельного представника США Дороті Двоскін для того, щоб обговорити питання двосторонніх відносин, що стосуються підписаного між Вашингтоном і Москвою протоколу про вступ Росії у СОТ.
Учора і сьогодні за посередництвом США у пана Медведкова проходять зустрічі із представниками країн ЄС. Втім, уже вчора за підсумками консультацій з пані Двоскін джерело в американській адміністрації заявив про істотні проблеми Росії на цих переговорах.
На думку джерела, оголошений главою Мінекономрохвику Германом Грефом термін завершення переговорів (кінець 2007 року.) поки до реальності ніякого відношення не має. Він вважає, що Москва не виконує тих вимог, які стоїть перед нею на переговорах з ЄС.
Нагадаємо, переговори проходять у Вашингтоні, оскільки США в силу домовленостей президентів Володимира Путіна та Джорджа Буша намагаються допомогти Москві вирішити численні проблеми на багатобічних переговорах про вступ Росії у СОТ. "Незрозуміло, чому росіяни продовжують запевняти нас у виконанні умов і графіка переговорів з європейцями про вступ Росії у СОТ,- пояснив співрозмовник - Представники європейських та інших країн уже говорять нам: Білий дім підписав із Кремлем двосторонній протокол про вступ у СОТ, виконавши роль гарного хлопця, а нам залишив гратиться у поганих хлопців. Зрештою європейці не пустять Москву у СОТ, і ми нічого із цим зробити не зможемо".
У Мінекономрозвитку вчора не стали коментувати хід переговорів у Вашингтоні. З офіційної точки зору, пояснили в міністерстві, ніяких переговорів щодо СОТ зараз у США не ведеться, а мова йде про "неофіційні консультації". Обговорюються все ті ж теми, що й раніше, а саме - нетарифні обмеження в торгівлі, практика роботи фітосанітарного контролю, режим захисту інтелектуальної власності, обсяги підтримки Росією сільського господарства при вступі у СОТ.
Представники Єврокомісії також не коментують що відбувається, однак з різних джерел відомо, що крім старих проблем у ЄС є нові претензії до Росії, які цілком можуть "випливти" офіційно на багатобічних переговорах із вступу Росії у СОТ. Зокрема, мова йде про введення Росією мит на експорт лісу, які країни ЄС, у першу чергу Фінляндія, розглядають як порушення домовленостей про загальні рівні мит, проблема імпорту Росією м'яса з Польщі. Крім того, ЄС напевно висловить претензії до антидемпінгових дій російського уряду.
Як пояснив представник великої російської компанії, знайомої з ходом консультацій з ЄС, чиновники Єврокомісії різко критикують затягування Мертом термінів проведення антимонопольних розслідувань. Головна ж проблема, за цими даними, занадто повільна реалізація прийнятих Росією перед ЄС зобов'язань щодо змін законів і практики регулювання торгівлі: ЄС просто побоюється, що ця практика продовжиться і після вступу Росії у СОТ.
За матеріалами:
BIN
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас