Янукович хоче вийти на позитивне зовнішньоторговельне сальдо — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович хоче вийти на позитивне зовнішньоторговельне сальдо

Казна та Політика
163
Прем'єр-міністр Віктор Янукович заявив, що у 2007 році Україна повинна вийти на позитивне зовнішньоторговельне сальдо.
Одним з резервів для виходу на позитивний зовнішньоторговельний баланс глава Кабміну назвав зменшення залежності від імпорту енергоносіїв.
За словами Януковича, у 2004 році його уряд залишив спадкоємцям позитивне зовнішньоторговельне сальдо - плюс 7 млрд дол., а восени 2006 року одержало в спадщину негативний зовнішньоторговельний баланс - мінус 3 млрд дол.
Нагадаємо, що за підсумками 2006 року експорт товарів з України склав 38,36 млрд дол., імпорт - 45,03 млрд дол. У порівнянні з відповідним періодом в 2005 р. експорт збільшився на 12,1%, імпорт - на 24,6%. При цьому негативне сальдо склало 6,66 млрд дол. (в 2005р. - 1,9 млрд дол.). Коефіцієнт покриття експортом імпорту становив 0,85 проти 0,95 в 2005р.
Варто відзначити, що у структурі імпорту давальницької сировини у 2006р. переважали енергетичні матеріали, нафта і продукти її перегонки (21,9%). Основні надходження давальницької сировини здійснювалися із РФ - 23,7% від загального обсягу імпортованої давальницької сировини, Німеччини - 15,6%, Угорщини - 12,3%, Італії - 9,1%, Польщі - 4,5%, Австрії - 3,2%.
Експерти називають основною причиною погіршення торговельного балансу країни зростання цін на енергоносії. Як відзначають аналітики, головний фактор такої ситуації - зростання цін на енергоносії у світі, що буде негативно впливати на економіку протягом нинішнього року через зростання ціни на російський газ.
"Ми бачимо також дві вагомі причини погіршення зовнішньої торгівлі - перехід на грошові розрахунки за туркменський газ і активізація споживання населенням України імпорту, у тому числі через механізми кредитування. Перша причина зменшила експортні поставки товарів і матеріалів у Туркменію, - відзначають аналітики. - Вплив розвитку споживчого кредитування є опосередкованим, але не менш важливим - основна маса товарів тривалого споживання, на покупку яких в основному і беруться кредити, імпортується".
При цьому експерти сумніваються, що цього року уряд зможе змінити зовнішньоторговельне сальдо на позитивне. Зокрема, як заявила раніше директор аналітичного центра "Академія" Олександра Кужель, коментуючи проект бюджету-2007, у документі відсутній протекціонізм стосовно експортерів. "Буде збільшення споживчого імпорту, причому багато в чому за рахунок контрабандної складової", - сказав експерт. Як ще однин негативний фактор експерт назвала існуючу практику щорічних змін у бюджет. "У результаті щороку його прийняття для підприємців як тайфун", - сказав директор центру.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас