Ющенко вимагає від Януковича вжити заходів щодо відшкодування ПДВ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко вимагає від Януковича вжити заходів щодо відшкодування ПДВ

Казна та Політика
210
Президент України Віктор Ющенко звернувся до Кабінету міністрів із проханням невідкладно вжити заходів щодо реагування на ситуацію, яка склалася в сфері бюджетного відшкодування податку на додану вартість (ПДВ).
Про це мова йде у листі Ющенко до прем'єр-міністра Віктору Януковичу, повідомляє прес-служба Президента.
Президент пропонує Януковичу доручити терміново внести в Апарат Ради національної безпеки та оборони України (РНБОУ) пропозиції щодо вдосконалювання критеріїв сумлінності платників податків; забезпечити внесення протягом місяця на розгляд Верховної Ради проекту закону відповідно до рішення СНБОУ "Про заходи щодо попередження і нейтралізації загрози національної безпеки, пов'язаних з нестабільністю правовим регулюванням відносин у сфері адміністрування податку на додану вартість; доручити з'ясувати причини ініціації неефективних критеріїв, за якими застосовують спрощений порядок відшкодування ПДВ підприємствам-експортерам. Відповідна оцінка державних службовців, які це допустили, буде включена до проекту рішення РНБОУ.
У листі Ющенко відзначив, що у 2007 р. ситуація з відшкодуванням ПДВ залишається критичної. З початку року невідшкодовані суми податку виросли на 19 % і станом на 1 березня становлять 8,1 млрд грн.
"Незважаючи на неприпустимість у таких умовах зволікання з їх реалізацією, передбачені рішенням РНБОУ два ключових завдання в цьому напрямку урядом не виконані", - відзначив Ющенко. Перше із цих завдань - спростити порядок відшкодування ПДВ для підприємств, які формують експортний потенціал держави і є сумлінними платниками податків. Друге завдання - підготовка урядом законопроекту, який би усунув пробіли в чинному законодавстві і підсилив як відповідальність держави перед платниками за несвоєчасне відшкодування податку, так і платників перед державою за відхилення від податкових зобов'язань і неправомірне відшкодування ПДВ.
Безвідповідальне відношення Міністерства фінансів і Державний налоговой адміністрації (головних виконавців доручення уряду щодо реалізації відзначеного рішення РНБОУ) до врегулювання цієї проблеми створює загрозу фінансової стабільності підприємства-експортерів, переконаний Президент. Ця ситуація, на його думку, також ілюструє те, що "ручне" управління процесом бюджетного відшкодування ПДВ влаштовує відзначені державні органи.
Нагадаємо, учора Янукович пообіцяв, що уряд перегляне пільги з ПДВ. Він повідомив, що в цей час в Україні діє нічим невмотивовані пільги на відшкодування ПДВ на суму 6 млрд грн. Прем'єр відзначив, що законодавча база з ПДВ уразлива для різних махінацій. "Ми повинні це визнати", - підкреслив Янукович. За його словами, у 2006 р. було відвернено 3,5 тис. спроб незаконного відшкодування ПДВ на суму 1,5 млрд грн. За даними фактами порушено 610 кримінальних справ.
У теж час, перший віце-прем'єр-міністр України, міністр фінансів Микола Азаров вважає, що податковий тиск на українську економіку повинне знижуватися поетапно. За його словами, в умовах 2007 р. зниження на 1 % ПДВ приведе до недонадходження в бюджет 3,2 млрд грн, а зниження на 1% податку на прибуток - 1,3 млрд грн. "Тобто, якщо ми пішли б на це зниження хоча б на 1%, з двох основних податків, ми вже не змогли б виконати зобов'язання з підвищення у 2007 р. соціальних стандартів", - сказав він на початку березня. За словами Азарова, під час засідання робочої групи, у якому брали участь і представників опозиційних політичних сил досягнута домовленість про те, що податки повинні знижуватися поетапно.
Нагадаємо, що питання податкової політики - один з 17 вимог висунутих до антикризової коаліції опозиційними парламентськими фракціями "Наша Україна" і БЮТ 12 березня. При цьому, як відзначав голова фракції СПУ у Верховній Раді Іван Бокій, антикризова коаліція готова підтримати низку опозиційних законопроектів. Зокрема за його словами, мова також йде про законопроект про упорядкування розрахунків ПДВ.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас