Кредитна розплата — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитна розплата

Кредит&Депозит
767
Відверті зловживання позичальників спровокують подорожчання споживчих кредитів.
Старанність вітчизняних банків, що бажають заробити за всяку ціну, а тому роздають споживчі кредити всім без розбору, не на жарт налякало регулятора. Нацбанк минулого тижня озвучив перші реальні заходи щодо боротьби з неповерненнями позик, оформлюваних рядовими українцями. Фінансистів змусять формувати набагато більші резерви під ризикове кредитування. Ті у відповідь, не бажаючи втрачати ні копійки, піднімуть ціни на споживчі кредити.
Прийдешні новації озвучив голова дирекції банківського регулювання, нагляду й фінансового моніторингу Нацбанку Олександр Кирєєв. "Під портфель однорідних споживчих кредитів резерви будуть формуватися в підвищених обсягах - десь у подвоєному розмірі від норм, які діють на сьогоднішній день", - пообіцяв він.
У дворазовому розмірі доведеться резервуватися банкірам і при видачі населенню валютних кредитів. Таким чином, буде поставлена крапка в перипетіях з жорсткістю вимог до позик у ВКВ: нагадаємо, що в 2006 р. НБУ розробив проект постанови, яким мали намір заборонити оформлення валютних кредитів фізичним особам (ці позики збиралися залишити лише для оплати лікування, навчання й покупок за кордоном). За словами Олександра Кирєєва, нові резервні вимоги торкнуться лише невеликих позик - до 20 тис. грн. Нововведення будуть оформлені постановою НБУ, що, як очікується, з'явиться в найближчі кілька тижнів.
З аргументами центробанку, що почав боротьбу з неповерненнями, не посперечаєшся. "Кредити видаються за 15-20 хвилин. Природно, перевірити прибутки й оцінити позичальника за цей час просто неможливо. Тому тут є підвищені ризики, які вимагають більших резервів", - мотивував нововведення Кирєєв. Фінансисти навіть не беруться сперечатися з регулятором.
"За моїми оцінками, відсоток неповернень споживчих кредитів виріс у банківській системі на 20-25% у порівнянні з початком 2006 року. А збільшення обсягів позик населення, по яких у процесі їхнього обслуговування виникали які-небудь проблеми з погашенням, - на 30%. У загальній сумі неповернень частки кредитів, наданих населенню, сьогодні досягають 70-80%, що залишилися 20-30% - це проблеми, що виникають із погашенням позик приватними підприємцями і юридичними особами", - відзначив начальник казначейства АКБ "Київ" Олексій Козирєв.
Експерти вважають нинішній рівень проблемної заборгованості надмірним, навіть незважаючи на одночасне збільшення кредитних портфелів фінустанов. За даними Нацбанку, за 2006 р. обсяг споживчих кредитів, наданих українською банківською системою, збільшився на 134,2%, за січень-лютий - на 6,4% (до 83,5 млрд грн). Про проблему неповернень протягом минулого року не переставав нагадувати й центробанк, що неодноразово намагався втихомирити підопічних і переконати їх ретельніше перевіряти позичальників.
"Якщо в 2001-2005 роках банківські кредитні портфелі виросли на 133 млрд грн, то лише за вісім місяців 2006 року вони збільшилися на 59 млрд грн. За останні два з половиною року прямі збитки банків від ведення кредитної діяльності склали 1,1 млрд грн", - заявляв Олександр Кирєєв.
Фахівці виділяють кілька причин збільшення неповернень. "Як правило, у більшості випадків споживчі кредити виходять на прострочення по двох причинах: невірна оцінка своєї платоспроможності позичальниками й банальною безпам'ятністю. Така ситуація обумовлена тим, що для 90% людей, які взяли кредит, це був перший контакт із банком. Серед українців також існує думка, що дрібні кредити взагалі не обов'язково повертати, для цього досить указати невірний контактний телефон або місце прописки", - розповів начальник відділу аналітики Credit Collection Group (колекторська компанія, що спеціалізується на "вибиванні" боргів фізичних осіб) Олексій Снігурський.
Ще одна причина зростання проблемної заборгованості - недосконалість кредитних процедур, що здійснюються вітчизняними фінансистами при роботі з населенням. Головним чином фахівці нарікають на використовувані сьогодні скорингові програми, що діють при екпрес-кредитуванні (рішення про видачу кредиту приймається протягом 20-60 хвилин).
Втім, нинішній розмір неповернень по кредитах, на думку фахівців, усе ще не є критичним для вітчизняної банківської системи. Дійсні проблеми аналітики прогнозують у найближчі рік-півтора.
"Комісії, що стягують зараз банками, а також страхування кредитів поки дозволяють банкам покривати нинішні втрати по проблемних позиках. Однак якщо в 2007 році приріст неповернень складе ще як мінімум 10%, то для беззбиткової діяльності фінустановам доведеться збільшити ставки по споживчим кредитам на 2-4% річних", - наголосив Олексій Козирєв.
Свою лепту в ціноутворення на споживчому ринку внесе підвищення резервних норм, що на минулому тижні пообіцяв Нацбанк. "Можна не сумніватися, що після цього банки піднімуть ціни на споживчі кредити й попит на них трохи знизиться. Правда, відбудеться це не відразу, а через місяц-півтора після вступу в силу нової постанови НБУ", - відзначив заступник голови правління Приватбанку Юрій Кандауров. По різних підрахунках, середня вартість споживчих займів може вирости як мінімум на чверть.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас