Шукати й не здаватися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шукати й не здаватися

235
У минулу п'ятницю У минулу п'ятницю Верховна Рада заслухала попередній звіт тимчасової слідчої комісії з питань витрати грошей, отриманих від приватизації меткомбінату (нагадаємо, що 93,02% його акцій було продано на відкритому аукціоні 24 жовтня 2005 р. за 24,2 млрд грн).
У комісії було достатньо часу, щоб зібрати необхідну інформацію: працювати вона почала ще в листопаді минулого року. Умовляючи парламентаріїв проголосувати за створення комісії, бютівець Олександр Турчинов заявив, що уряд порушив установлений порядок витрати приватизаційних грошей: їх недоодержав Пенсійний фонд, не були виділені кошти на погашення боргів перед вкладниками Ощадбанку СРСР, а також на фінансування деяких екологічних програм.
Однак нинішня доповідь так і не дала чіткої відповіді на питання, куди саме пішли приватизаційні гроші. А тому роботу комісії вирішено продовжити до 30 травня - до цього часу повинен з'явитися звіт Рахункової палати про витрату зазначеної суми. Як бачимо, щоб висновки комісії виявилися правильними, депутати попутно замінили керівника слідчої комісії бютівця Андрія Сенченка на "регіонала" Євгена Геллера.
Яких саме висновків очікують від комісії – вже очевидно. Ще не маючи на руках ні однієї конкретної цифри, спікер Олександр Мороз не виключив, що розгляд може закінчитися порушенням кримінальних справ проти причетних до розподілу коштів колишніх урядовців. Невідомо чому представники антикризової коаліції впевнені, що "помаранчеве" керівництво Міністерства фінансів в особі Віктора Пинзеника "сховало" біля півтора мільярда гривень із грошей, отриманих від продажу "Криворіжсталі", щоб витратити їх на дострокові вибори в парламент.
"З урахуванням усіх витрат 2005 року за станом на перше січня 2006 року в держбюджеті повинне було залишитися 11 мільярдів 998 мільйонів гривень. Але за офіційним даними Мінфіну, залишок складав усього 10 мільярдів 525 мільйонів гривень. Куди зникла різниця в сумі один мільярд 473 мільйона?" - запитує член фракції Партії регіонів Михайло Чечетов.
Зате члени комісії від опозиційних фракцій переконують, що її роботу вже варто завершити, оскільки Мінфін нібито надав документи, що підтверджують витрату кожної копійки, отриманої від приватизації.
"Незадовго до цих слухань комісія провела своє засідання. І ми прийшли до висновку, що її потрібно розпускати, оскільки розслідувати вже нема чого. Чомусь під час попереднього звіту ніхто, приміром, не згадав про значному росту резервів Нацбанку, що був забезпечений і за рахунок приватизаційних коштів", - поділився член спецкомісії від "Нашої України" Олександр Бондар.
Основна сума була витрачена на фінансування видаткових статей бюджету, насамперед на забезпечення соціальних гарантій. Саме приватизаційний "заділ" у свій час дозволив екс-міністрові Віктору Пинзенику ухилятися від виходу на ринки запозичень і не нарощувати державний борг. До слова, про це не раз згадував і перший віце-прем'єр, міністр фінансів Микола Азаров, критикуючи свого попередника. Проте нинішні мешканці владного олімпу завзято продовжують розслідування, керуючись, мабуть, тим, що за будь-якою владою завжди можна знайти фінансові грішки.
Деякі аналітики вважають, що справа навіть не стільки в злопам’ятності уряду, скільки в можливому бажанні змінити процедуру проведення приватизаційних конкурсів, підставою для чого може стати дискредитація досвіду продажу "Криворіжсталі" і наступного розподілу отриманих коштів.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас