Росія зміцнює свої позиції на європейському енергоринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Росія зміцнює свої позиції на європейському енергоринку

Енергетика
245
Росія, Греція та Болгарія підписали угоду по будівництву трубопроводу "Бургас-Александруполіс". Церемонія пройшла в присутності президента Росії Володимира Путіна, а також прем'єр-міністрів Греції та Болгарії - Константіноса Караманліса та Сергія Станішева. Таким чином, РФ продовжує зміцнювати свої позиції на європейському енергоринку, не зважаючи на заклики ЄС знизити залежність від російських енергоресурсів.
Проект "Бургас-Александруполіс" оцінюється в 1 млрд євро й припускає транспортування російської нафти з болгарського порту Бургас на Чорному морі в грецький порт Александруполіс на півночі Егейського моря й далі на закордонні ринки. Загальна довжина нафтопроводу складе 285 км, пропускна здатність - від 35 до 50 млн т сирої нафти в рік. Це приблизно п'ята частина всього російського нафтового експорту в 2006 р.
Маршрут прокладений в обхід турецьких проток Босфор і Дарданелли, що у свою чергу, розвантажить цю транспортну артерію й знизить вартість поставок. У болгарський порт Бургас нафта буде доставлятися танкерами з Новоросійська, далі через нафтопровод вона піде до Александруполіса.
За згодою власником нафтопроводу стане міжнародна проектна компанія, що засновують учасники проекту. Росії в ній буде належати частка в 51%, її закріплять за створеним недавно ТОВ "Трубопровідний консорціум "Бургас-Александруполіс", учасниками якого є АК "Транснафтф", НК "Роснафта" та "Газпром нафта" (по 33% у консорціумі в кожної). Часток в 24,5% у загальному проекті буде володіти болгарська проектна компанія "Бургас-Александруполіс БГ", аналогічний пакет буде належати Греції (23,5% - компаніям Hellenic Petroleum й Thraki, 1% - уряду республіки).
Президент Росії Володимир Путін заявив, що нафтопровід "вносить серйозний вклад у розвиток енергетики" й "дозволить диверсификувати і збільшити обсяг постачань російських енергоресурсів на світовий ринок".
Проект обговорювався протягом 13 років, а початок його реалізації неодноразово відкладалося через те, що сторони не могли погодити деталі в частині фінансування й розподілу часток. 12 квітня 2005 р. у Софії Росія, Болгарія й Греція підписали міжурядовий меморандум про реалізації проекту по будівництву нафтопроводу від болгарського Бургаса до грецького Александруполіса. Текст тристоронньої угоди, що визначає форми співробітництва країн у рамках проекту, був затверджений 7 лютого 2007 р.
У нового нафтопроводу є важлива політична складова. Для Греції - це вирішальний крок у напрямку перетворення країни в головну транзитну країну на Балканах, а для Росії - це ще один маршрут доставки російської нафти на світовий ринок.
Відзначимо, що Росія впевнено зміцнює свої позиції на європейському энергорынку, не дивлячись на заклики Євросоюзу знизити залежність від російських енергоресурсів. Так, несподівану підтримку планам РФ щодо будівництва газопроводу "Блакитний потік" висловила Угорщина. Як передає "Німецька хвиля", прем'єр-міністр країни Ференц Дюрчань заявив, що для задоволення зростаючої потреби країни в природному газі уряд зробить ставку на трубопровід "Блакитний потік", а не на споруджуваний газопровід "Набукко". Заява Дюрчаня йде в розріз із енергетичною стратегією Євросоюзу. Цікаво, що одним з акціонерів проекту "Набукко" є угорський енергетичний концерн MOL, що у свою чергу говорить про те, що "Набукко" теж буде в центрі уваги Угорщини.
У той же час, на думку спостерігачів, якщо власники "Блакитного потоку" - "Газпром", італійський концерн ENI і Туреччина - вирішать довести гілку до Угорщини, те цілком імовірно, що її будуть тягти й далі, що дозволить Угорщини стати транзитною державою, через територію якого російський газ піде в інші країни Центральної Європи. Відзначимо, що напередодні візиту в Афіни російський лідер Путін відвідав з візитом Італію, де обговорював, у тому числі, і продовження "Блакитного потоку" до Італії. Поки що він добудований тільки до Туреччини, але сама Туреччина противиться планам РФ відносно "Блакитного потоку", роблячи ставку на пріоритетному для ЄС проекті "Набукко".
Нагадаємо також, що Росія зараз активно обговорює пріоритетний для ЄС проект будівництва газопроводу Nord Stream по дні Балтійського моря. По ньому російський газ буде поставлятися в Німеччину, Данію, Швецію, Голландію та Великобританію. Nord Stream буде доставляти до 55 млрд куб. м газу в рік.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас