Білорусія щукає підхід до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія щукає підхід до ЄС

Казна та Політика
141
Бєларусь та ЄС повинні шукати конкретні напрямки співробітництва, заявив заступник голови Палати представників Національних зборів Бєларусі Сергій Заболотець.
"Ми - передбачуваний і надійний сусід Європейського Союзу, ми визнаємо, що розширення ЄС має велике значення для Бєларусі. Але ми хотіли б, щоб кордон між ЄС і Білорусією був кордоном не роз'єднання, а об'єднання", - сказав віце-спікер нижньої палати білоруського парламенту в четвер у Мінську на міжнародному семінарі, організованому за участю Робочої групи Парламентської асамблеї ОБСЄ з Бєларусії.
Віце-спікер переконан, що "будь-які санкції і обмеження є кроком назад, у той час як рух уперед можливо тільки шляхом діалогу і пошуку компромісу".
Сьогодні у відносинах між Бєларуссю і Євросоюзом "необхідний пошук не тільки точок дотику, а ми повинні розглядати конкретні напрямки співробітництва", додав Заболотець.
Крім того, він завив: "Очевидно, що приєднання Бєларусі до європейської політики сусідства повинне йти паралельно з відновленням для Бєларусі статусу спеціально запрошеного Парламентської асамблеї Ради Європи".
"Наше сусідство з Євросоюзом має стратегічне значення", - заявив Заболотець. При цьому він вважає, що "у ЄС існують відірвані від дійсності стереотипи про Бєларусь".
Представник білоруського парламенту вважає, що взаємини Бєларусі і Євросоюзу можуть розвиватися, у першу чергу, в економічній сфері.
Крім того, Заболотець заявив, що сьогодні "не можна недооцінювати та ігнорувати роль Бєларусі в питаннях енергетичного транзиту". У цьому зв'язку він повідомив учасникам зустрічі про те, що через територію Бєларусі в Європу поставляється близько 20% російського газу й 50% нафти.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас