Граки відлетіли — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Граки відлетіли

Фондовий ринок
543
Чому падає український фондовий ринок.
Лише за тиждень індекс ПФТС, головний індикатор вітчизняного ринку акцій, втратив 102 пункти, до 6 березня знизившись до 667 пунктів. "Ринок перегрітий, корекція неминуча", – розводять руками аналітики, які ще в середині лютого настійливо рекомендували скуповувати все підряд.
Причини будь-якого падіння фондових індексів банальні: почувши про негативні макроекономічні новини (приміром, збільшення дефіциту платіжного балансу США), зростання відсоткових ставок або політичні пертурбації в тому чи іншому регіоні, інвестори починають масово розпродувати цінні папери і йдуть з бірж. З такими проблемами час від часу стикаються усі без винятку майданчики – як найбільші біржі на кшталт Нью-Йоркської й Токійської, так і ринки, що розвиваються (зокрема, Україна).
Як падав фондовий ринок
Падіння індексу ПФТС почалося 27 лютого, коли різко пішов донизу фондовий ринок Китаю на тлі чуток про те, що влада Піднебесної ось-ось посилить контроль над торгівлею цінними паперами. Слідом за Китаєм обвалилися ринки Азії, Східної Європи та Росії.
"Крім китайської погрози спрацювало ще кілька чинників – збільшення проблемної заборгованості за іпотечними кредитами у США, очікування сповільнення зростання американської економіки у 2007 році, а також можлива війна в Ірані", – вважає віце-президент ІК "Український фондовий центр" Віталій Шушковський.
До чого тут Україна? "Річ у тому, що такі новини призводять до відпливу капіталу, отриманого інвесторами за рахунок так званої стратегії carry trade: залучення позик, номінованих у валютах з дуже низькими відсотковими ставками (єна і швейцарський франк). Дешеві гроші інвестори вкладають у високоприбуткові інструменти, приміром, акції компаній країн, що розвиваються", – продовжує Шушковський.
Але зовнішні чинники – не головна причина падіння індексу ПФТС. Просто інвестори "наїлися" – високий попит на українські папери зник, а самі акції після бурхливого зростання цін на початку року виявилися невиправдано дорогими.
Бум на вітчизняних фондових майданчиках у січні - лютому спровокований інтересом до України великих міжнародних інвестфондів, які наприкінці минулого року збільшили ліміти на вкладення в українські папери. Однак ринок надто малий для західних інвесторів. Великі інвестфонди швидко наситилися, а найбільш нервові гравці та місцеві брокери навіть почали розпродувати папери напередодні майбутнього затишшя.
Щоправда, що більше падіння, то скоріше почнеться чергове скуповування паперів. Весняно-літній сезон – найкращий час для вкладень в українські акції: щоосені котирування незмінно зростають.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас