Ющенко ветував зміни до закону про Нацбанк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ющенко ветував зміни до закону про Нацбанк

Казна та Політика
166
Президент України Віктор Ющенко повернув до Верховної Ради зі своїми пропозиціями для повторного розгляду закон про внесення змін у закон Про Національний банк України, прийнятий 23 лютого.
У своєму вето президент відзначає, що закон не може бути підписаний виходячи з того, сто парламент не врахував деяких його пропозицій.
Як говориться в повідомленні, попередня редакція цього закону від 21 грудня 2006 року передбачала, зокрема, нові умови, які висуваються до осіб, які можуть бути членами ради Національного банку, у зв'язку із чим частина друга статті 10 закону Про Національний банк України викладалася новою редакцєю. Не заперечуючи проти цього, президентом запропонував доповнити перелік вимоги щодо неможливості заняття посади члена ради Національного банку при наявності представницького мандату.
Верховна Рада при повторному розгляді закону не тільки не врахувала цю пропозицію президента, але взагалі виключила з нього положення, яким установлювалися нові вимоги до осіб,які можуть бути членами ради НБУ, говориться у вето.
"З огляду на значення ради Національного банку як керівного органа Національного банку, що відповідно до статті 100 Конституції розробляє основи грошово-кредитної політики і здійснює контроль за її проведенням, з метою посилення незалежності ради (НБУ) вважав би за доцільне доповнити закон положенням, яким установлюються додаткові вимоги до осіб, які можуть бути членами ради Національного банку, передбачивши, зокрема, обов'язковість вищої юридичної освіти або наукового ступеня в сфері галузі права, і при цьому досвіду відповідної роботи, а також неможливість заняття особою посади члена ради Національного банку при наявності в нього представницького мандата, що буде відповідати нормі частини третьої статті 78 Конституції", - пише президент у своїх пропозиціях.
Глава держави пропонує пункт 3 розділу I розглянутого закону після абзацу першого доповнити новим підпунктом наступного змісту: "Частину другу викласти такою редакцією: членом ради Національного банку може бути громадянин України, що має вищу економічну, фінансову або юридичну освіту або науковий ступінь у галузі економіки, фінансів та/або права, і при цьому має досвід роботи не менш п'яти років в органі законодавчої влади та/або на керівних посадах у центральних органах виконавчої влади, що забезпечують проведення та реалізацію державної фінансової, економічної і правової політики, у банківській установі, або досвід наукової праці з фінансової, економічної або правової тематики, а також не має представницького мандата".
Представляти пропозиції президента під час розгляду законів на пленарному засіданні Верховної Ради буде його представник у парламенті України Роман Зварич.
Нагадаємо, сьогодні, 12 березня прес-секретар президента Ірина Ваннікова заявила, що Президент України Віктор Ющенко буде ветувати всі закони, які не влаштовують опозицію.
Вона підкреслила, що Президент та опозиція прийшли до взаєморозуміння з даного питання, як і в інших.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас