Боязкі мільярди — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Боязкі мільярди

Фондовий ринок
682
За тиждень інвестори вивели з ринків, що розвиваються, 8,9 млрд дол.
Через паніку в Китаї фондові ринки країн, що розвиваються, за тиждень втратили рекордні 8, 9 млрд дол. На таку суму з 28 лютого по 7 березня перелякані інвестори продали паперів, підрахували експерти Emerging Portfolio Fund Research (EPFR). Втім, фундаментальних причин для затяжної кризи немає - ситуація вже заспокоїлася і відтік зміниться припливом, упевнені аналітики.
Два останні тижні світові ринки штормило. Бура прийшла з Китаю - початок кризи на всіх фондових площадках спровокувало падіння китайського індексу Shanghai Composite майже на 9% за один день, 27 лютого. Паніка тривала кілька днів: російський ринок, наприклад, за п'ять днів корекції впав на 11,8%, звалившись із історичного максимуму в 1970 пунктів.
За тиждень із 28 лютого по 7 березня, за даними EPFR, тільки з азіатських фондів "витекли" 4,1 млрд дол. А відтік із всіх фондів акцій країн, що розвиваються, склав 8,9 млрд дол. (2,7% всіх активів); це рекордний показник з 2000 р., коли EPFR почала збирати потижневі дані. Наприклад, за тиждень із 18 по 24 травня 2006 р., під час глибокої корекції світових ринків у зв'язку з жорсткістю грошової політики провідними центробанками, нетто-відтік з фондів акцій ринків, що розвиваються, склав 5 млрд дол.
Минулий тиждень виявився гіршим і для багатьох категорій фондів ринків, що розвиваються: фонди, що спеціалізуються на акціях Індії, Сінгапуру й країн BRIC (Бразилія, Росія, Індія й Китай) , втратили рекордну кількість грошей за те час, що EPFR відслідковує їхня діяльність (наприклад, фонди BRIC коштують "на обліку" з осені 2005 р.). "Ми знали, що ця цифра (8,9 млрд дол.) буде жахаючою", - відзначають аналітики Citigroup. Вони також звертають увагу на нетто-відтік із всіх ринків, що розвиваються, - 2, 7 млрд дол. з початку року. Позитивне сальдо зафіксовано лише на азіатських ринках, з січня нетто-приплив у них склав 517 млн дол.
"Корекція на фондових ринках не стала чимось дивним, в останні роки корекція в першому півріччі перетворилася у звичне явище, - говорить Бред Дерхам, керуючий директор EPFR. - Дивна швидкість падіння. Схоже, багато інвесторів очікували корекції й, коли просів китайський ринок, стали швидко фіксувати прибуток, так що нинішнє падіння виглядає трохи надмірним".
Ніяких фундаментальних причин для тотального світового розпродажу не було, інвестори відреагували на несподіване падіння індексу в Китаї, упевнений керуючий фондами Kazimir Partners Дмитро Гаків. Це закон: на падаючому ринку люди продають акції, а на зростаючому - купують, міркує він. Інвестори зачули запах страху, а в нього очі великі, погоджується стратег Альфа-банку Ерік Депой. Не треба навіть шукати фундаментальні приводи, продовжує він, у такій ситуації люди спочатку діють, а тільки потім думають, і не важливо, Китай це або інша країна.
З фондів Росії й країн СНД інвестори забрали за тиждень 225 млн дол., розповідає Депой. Зараз обстановка на глобальних ринках досить спокійна, хоча інвестори й нервують, тримаючи в розумі китайські події, говорить Гаків.
Акції в Росії продавали в основному роздрібні інвестори, тому говорити про глибоку корекцію не коштує, переконаний віце-президент управління акцій Citigroup Сергій Суверов. Ринок перегрівся й гравцям просто необхідно було випустити пару, після чого фондові індекси стали зростати, говорить Депой.
Світові ринки ростуть уже кілька років, тому треба бути готовими до високого волатильності й тимчасовим спадам, попереджає Суверов. А відтік обов'язково зміниться припливом - і у фонди Росії й СНД, і у фонди BRIC, запевняють обидва експерта. А тихою гаванню для гравців, що бажають інвестувати в Росію, можуть стати акції компаній телекомунікаційного й споживчого секторів, відзначає Суверов. Вони сильніше інших відображають поточну макроекономічну ситуацію в Росії, а вона як і раніше сприятлива. Крім того, продовжує Суверов, такі акції менше залежать від коливань цін на енергоресурси.
Російський ринок у п'ятницю виріс - індекс РТС додав 2,35%, закрившись на оцінці 1808,65 пункту. За словами портфельного керуючого UFG Asset Management Світлани Ле Галль, одним з факторів, що вплинули на зростання, стали опубліковані статистичні дані по економіці США. Число робочих місць виросло на 97 000, що збіглося з очікуваннями аналітиків, і це позитивно відбилося на котируваннях акцій як на світових ринках, так й у Росії, резюмує Ле Галль.
За матеріалами:
Cbonds
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас