Ощадбанк виганяють з "Укрпошти" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ощадбанк виганяють з "Укрпошти"

699
Між двома державними структурами - Ощадбанком та "Укрпоштою" - назріває конфлікт.
Керівництво Ощадбанку звинувачує оператора поштового зв'язку в тому, що з його ініціативи підвищено орендну плату для регіональних підрозділів банку.
Ще з радянських часів "Укрпошта" має багато спільних філій з Ощадбанком. При цьому хазяїном цих приміщень є саме поштове відомство.
"Зараз стосовно нас "Укрпошта" вдається до недружелюбних дій по регіональних управлінням. Зовсім необґрунтовано ведеться підвищення рівня орендної плати, - розповів перший заступник голови правління Ощадбанку Андрій Пишний. - Такі дії ми розглядаємо як відверту неповагу до нас і наших клієнтів. Ми не від гарного життя знаходимося в одних приміщеннях з "Укрпоштою".
Орендна плата для Ощадбанку поки піднята тільки в Одеській області - з 5 до 30% (балансової вартості приміщення). В "Укрпошті" запевняють, що не мають до цього ніякого відношення.
"Установлюємо розмір орендної плати не ми, а Фонд державного майна (ФДМ), на підставі оцінок, зроблених експертними фірмами, - розповів заступник директора Одеської дирекції "Укрпошти" Дмитро Спаський.
Він також повідомив невтішну інформацію для Ощадбанку. За словами Спаського, орендна плата для Ощадбанку буде підвищена і в інших регіонах. "Договори переукладаються, а Фонд держмайна вимагає, щоб усе було згідно з законом", - говорить він.
Раніше уряд доручив Фонду держмайна перевірити всі орендні договори державних підприємств на предмет реальної вартості оренди. Крім того, Кабмін затвердив нову методику встановлення орендної плати, відповідно до якої повинні бути проведені експертними групами оцінки приміщень.
Конкурент
Зараз "Укрпошті" невигідна присутність у її відділеннях співробітників Ощадбанку. Адже поштове відомство саме має намір стати повноцінним учасником ринку фінансових послуг. Торік Національний банк дозволив "Укрпошті" надавати послуги наявного обміну валют і здійснювати міжнародні переклади в іноземній валюті. Тобто Ощадбанк може розглядатися керівництвом "Укрпошти" уже як потенційний конкурент (з певною натяжкою, звичайно).
До речі, про ризик конкуренції двох державних структур попереджали в Ощадбанку. У березні минулого року його керівник Олександр Морозов пропонував уряду погодити напрямок розвитку держбанків та "Укрпошти".
"Єдиний спосіб уникнути конкуренції (між держбанками й "Укрпоштою") – це ексклюзивне співробітництво, що дозволить швидко підвищити вартість обох підприємств і створити максимальну користь для держави", - заявив він.
Ощадбанк не подобається
Ощадбанк запропонував "Укрпошті" об'єднати ряд філій і навіть увійти в один державний холдинг. Але керівництво оператора поштового зв'язку відкинуло цю пропозицію. Те, що "Укрпошта" не дуже хоче співробітничати з Ощадбанком, видно й з інших подій. Наприклад, поштове відомство не захотіло надати Ощадбанку право на видачу споживчих кредитів у його відділеннях, обравши Дельта Банк.
Улітку минулого року "Укрпошта" і Дельта Банк підписали генеральну угоду про надання позичок через відділення поштового зв'язку. "Питання про зміну умов присутності у відділеннях поки не піднімався", - говорить керівник Дельта Банку Микола Лагун.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас