Нерівноцінний обмін — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нерівноцінний обмін

Казна та Політика
530
Уряд уже не сподівається, що експортери цього року обіграють імпортерів…
Мінекономіки має намір переглянути прогнозні оцінки зовнішньої торгівлі на поточний рік. Схоже, що у відомстві вже не мають ілюзій з приводу позитивного сальдо зовнішньоторговельних операцій. Експерти розділяють песимістичні очікування урядовців. На їхню думку, дефіцит сальдо якщо й скоротиться, то не набагато.
До коректування показників економічне відомство вдалося під враженням зовнішньоторговельних показників України за минулий рік. У цілому, по даним НБУ, в 2006 р. експорт товарів збільшився на 10,9% (у сфері послуг - на 18%), імпорт - на 20,9% (по послугах - на 22,5%). Таким чином, негативне сальдо зовнішньоторговельного балансу склало 3,1 млрд дол., тоді як ще роком раніше цей показник був позитивним - 0,671 млрд дол.
Можливість залатати таку діру сьогодні виглядає досить сумнівної. А тому чиновники вирішили замінити досить скромний, але все-таки профіцит зовнішньоторговельного сальдо в 163 млн дол. негативним показником. Хоча остаточних прогнозів по зовнішньоторговельному обігу поки не називають, у Мінекономіки сподіваються, що за підсумками року дефіцит повинен скоротитися. Однак той факт, що ми знову будемо купувати більше, ніж продавати, сумнівів уже не викликає.
За словами директора департаменту економічної стратегії Мінекономіки Вадима Піщейко, в 2007 р. ріст експорту може скласти близько 10% (у колишніх прогнозах - 12,1%). Цей показник повинен бути забезпечений за рахунок високого попиту на зовнішніх ринках на товари традиційного українського експорту - чорні метали й хімічна продукція. Незалежні аналітики вважають, що підштовхнути експорт може також і заплановане на цей рік вступ країни до СОТ.
"Це призведе до поліпшення доступу на зовнішні ринки, наприклад, до скасування квот на експорт стали в ЄС", - думає директор по науковій праці Інституту економічних досліджень і політичних консультацій Вероніка Мовчан. Однак розраховувати на скільки-небудь значний ріст експорту послуг уже не доводиться, оскільки ціна за транзит газу по українській території цього року залишиться колишньою.
Причин для активізації імпортних потоків у країну набагато більше. "Енергоресурси подорожчали. Це говорить про те, що вартість імпорту збільшиться", - відзначив Піщейко. Та й аналітики схильні робити акцент саме на цьому факторі ризику (подорожчанні енергоносіїв), здатному підірвати потенціал наших експортозорієнтованих галузей.
"В 2006 році сприятлива світова кон'юнктура на метали й продукцію хімічної галузі дозволила частково компенсувати ріст цін на газ. Але подальше збільшення його вартості (на границі вона піднялася на 37% у порівнянні з 2006 р.) може виявитися більше хворобливим для підприємств - основних його споживачів. Це призведе до зниження обсягів виробництва й, відповідно, експорту, особливо якщо погіршиться світова кон'юнктура на ринках металу й хімічної продукції", - побоюється Мовчан.
Ще одним фактом, здатним підстьобнути збільшення імпорту, може стати заплановане в 2007 р. підвищення мінімальних зарплат і пенсій й, відповідно, підвищення внутрішнього споживання домогосподарств. Як правило, значна частина прибутків, що збільшуються, населення починає купувати імпортні товари, у першу чергу - побутову техніку та автомобілі. Та й темпи збільшення інвестиційного імпорту, очевидно, будуть досить високі.
А тому на відміну від Мінекономіки незалежні аналітики не розраховують на серйозне скорочення дефіциту сальдо зовнішньої торгівлі й, навпроти, пророкують його подальше зростання.
"Цього року ми очікуємо погіршення торговельного балансу й, відповідно, розширення дефіциту поточного рахунку платіжного балансу. По наших прогнозах, дефіцит торговельного балансу збільшиться до 6,4 млрд дол. у порівнянні з 3,1 млрд в 2006 р. (по попередній оцінці НБУ), у той час як дефіцит поточного рахунку складе 5 млрд дол. у порівнянні з 1,6 млрд торік", - прогнозує макроекономіст інвестиційної компанії Dragon Capital Олена Бєлан.
Нацбанк схоже така ситуація не лякає. "Значні обсяги припливу довгострокового капіталу в минулому році обумовили формування достатнього сальдо по фінансовому рахунку в розмірі 4 млрд дол., що дозволило не тільки компенсувати дефіцит поточного рахунку, але збільшити резерви на 2 млрд дол.", - відзначається в оцінці Нацбанком стану платіжного балансу України в 2006 р. Нацбанківці розраховують на збереження цієї тенденції і цього року.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас