РФ і Казахстан входять до десятки найгірших країн для інвестицій — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

РФ і Казахстан входять до десятки найгірших країн для інвестицій

Казна та Політика
125
Росія і Казахстан входять до десятки найгірших держав для інвестицій гірничодобувних компаній, повідомляється у звіті Fraser Institute.
Канадська дослідницька група Fraser Institute провела опитування керівників 333 видобувних компаній для складання ренкінгу 65 країнсвіту, а також штатів і провінцій США, Канади та Австралії.
Наприкінці списку стоять також Венесуела, Болівія, Монголія, Філіппіни, Папуа - Нова Гвінея, Конго і Індонезія, замикає ренкінг Зімбабве.
Перші місця в списку зайняли канадські провінції Манітоба та Альберта. Манітоба стала лідером уперше. Беззмінний переможець ренкінгу останні шість років - Невада - опустився на шосту позицію. Альберта посідає друге місце третій рік підряд.
Подією стало падіння Чилі до 27-го місця з 4-го роком раніше, таким чином, країна вперше вибула з лідируючої десятки, відзначається в повідомленні Fraser.
Причиною погіршення відносини до Чилі став торішній страйк на найбільшому у світі мідному руднику Escondida. Профспілки вимагали підвищення заробітної плати в таких компаній, як BHP Billiton, найбільшої у світі серед гірничодобувних, і Codelco через зліт цін на мідь більш ніж удвічі за три роки. У той же час збільшення витрат на персонал зробить розвиток деяких проектів неприбутковим, якщо відбудеться зниження вартості металів, відзначає директор Fraiser Фред Макмехон.
"Коли завтра ціни поповзе вниз, ці інвестиції можуть втратити сенс", - думає він.
Мідь подешевіла на 34% з рекордних $4,04 за фунт, зафіксованих у травні минулого року.
Крім того, Чилі та інші держави Латинської Америки втратили свої позиції в ренкінгу привабливості для інвестицій через побоювання, що уряду шукають можливості для збільшення доходів від експорту сировини, відзначає Макмехон. Президент Болівії Ево Моралес планує підвищити податки для видобувних компаній цього року, а глава Венесуели Уго Чавес має намір установити державний контроль над нафтовою галуззю країни
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас