Україна задоволена першим раундом переговорів з ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна задоволена першим раундом переговорів з ЄС

Казна та Політика
119
Україна задоволена першим раундом переговорів з Європейським Союзом. Про це сьогодні на брифінгу заявив прес-секретар Міністерства закордонних справ України Андрій Дещиця. Зокрема він відзначив, що Україна задоволена тим, що ці переговори відбулися, і тим, що було досягнуто домовленостіей про наступний раунд переговорів, який відбудуться 2 квітня в Києві.
Нагадаємо, 5 березня в Брюсселі відбувся перший раунд офіційних переговорів між Україною і ЄС щодо нового посиленої угоди. Сторони обговорили графік переговорів на 2007 р., структуру і організацію переговорів з тематичних напрямків у рамках відповідних робочих груп. Сторони погодилися, що нова посилена угода повинна стати масштабним документом, що виведе відносини України і ЄС на якісно новий рівень.
У той же день у переддень переговорів відбулася зустріч глави української делегації, заступника міністра закордонних справ України Андрія Веселовського з комісаром ЄС із питань зовнішніх відносин Бенітою Ферреро-Вальднер. Учасники зустрічі обговорили підходи до структури і організації переговорів. У ході зустрічі був також обговорений внутрішній стан справ в Україні, відбувся обмін думками щодо спільних зусиль України і ЄС щодо поновлення переговорів у сфері врегулювання придністровського конфлікту у форматі "5+2", а також діяльності місії ЄС із питань допомоги на українсько-молдавському кордоні.
Як повідомлялося, Веселовський не виключив можливості завершення переговорів з ЄС за новою згодою в першій половині 2008 р. "Перша половина 2008 р. - це цілком можливо", - сказав він, відзначивши, що багато чого у швидкості переговірного процесу буде залежати як від рішення внутрішніх проблем усередині ЄС, так і в Україні.
Однак на думку голови представництва Європейської Комісії в Україні Ієна Боуга, для висновку розширеної угоди Україна - Європейський Союз одного року буде мало. За його словами, ЄС має намір скласти угоду, яка б поглиблювала відносини з Україною та захищала її інтереси на внутрішньому ринку ЄС. Боуг відзначив, що на підписання такої угоди буде потрібно час, і ще невідомо, скільки буде тривати переговірний процес.
Тим часом, за словами комісара ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, майбутня угода Євросоюзу з Україною не буде угодою про асоціації. "Це буде поглиблена угода в рамках Європейської політики сусідства. Ця політика не передбачає вступ у Євросоюз, але в той же час, майбутнє неможливо зумовити ніяким чином", - сказала Ферреро-Вальднер. За її словами, майбутнє угода дозволить ЄС та Україні більше співробітничати з багатьох питаннь - енергетики, навколишнього середовища, прав людини, боротьби з корупцією і т.д. Вона нагадала, що Україна зможе почати переговори із Брюсселем щодо зони вільної торгівлі після того, як Київ закінчить переговори щодо Світової організації торгівлі. Комісар ЄС також заявила, що для Єврокомісії важливо, щоб Україна мала стабільну політичну ситуацію.
22 лютого парламент прийняв Постанову про заяву Верховної Ради України "Про початок переговорів між Україною і Європейським Союзом про висновок нового базового договору". У лютому 2008 р. закінчується перший 10-літній термін дії Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і ЄС. У цьому ж році завершується 3-річний термін дії Плану дій Україна - ЄС. 22 січня Рада міністрів закордонних справ ЄС затвердив мандат Єврокомісії на переговори з Україною щодо нового посиленої угоди. У документі не передбачається відображення в новій угоді перспективи членства України в ЄС, однак, і не заперечується можливість її приєднання.
На думку експертів, на сьогоднішній день головною перешкодою для просування України в Європу є постійний конфлікт у трикутнику президент-уряд-парламент. На Заході вважають, що апогеєм протистояння стала ситуація з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас