В Нью-Йорку викрито змову інсайдерів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Нью-Йорку викрито змову інсайдерів

Кримінал
645
Учасникам загрожує до 90 років тюремного ув'язнення...
Фінансовий ринок США давно не бачив такого. Комісія з коштовних паперів і бірж США (SEC) розкрила змову інсайдерів на Wall Street. На думку американських спостерігачів, це найзухваліший з 1980-х років випадок використання інформації для особистого збагачення. Інсайдерську мережу сплели співробітники інвесткомпаній UBS AG, Morgan Stanley, Bear Stearns Cos. і Bank of America Corp. - фінансової еліти американського ринку.
На думку представника SEC Лінди Четмен Томсен, "навряд чи існує приписання для учасників торгівлі, що не було порушено обвинувачуваними". Найчастіше змовники заробляли на тому, що використовували у своїх інтересах інформацію про майбутні угоди по злиттях-поглинаннях, який з ними ділилися співробітники інших підрозділів (за відповідну плату). Користувалися вони й рекомендаціями аналітиків, які ті готовили для біржових торгів. Обвинувачення в шахрайстві з акціями й хабарництві пред'явлені вже 13 співробітникам, чиї незаконні прибутки за п'ять років склали 15 млн дол.
Легенди устричного бару
SEC барвисто розписує шпигунський побут інсайдерів. Змовники, як і годиться, влаштовували таємні зустрічі, міняли мобільні телефони, використовували секретні коди для передачі повідомлень і не скупилися на хабарі.
Серед професіоналів Wall Street, яким пред'явлене обвинувачення, значиться Мітчел Гуттенберг, 41-річний виконавчий директор і менеджер з інституціональних клієнтів банку UBS. Гуттенберг почав торгувати інсайдерською інформацією в 2001 році. У цей час він винен був керуючому інвестиційними фондами Bear Stearns Еріку Франкліну 25 тисяч дол. Зустрівшись зі своїм кредитором в "Устричному барі", Гуттенберг запропонував виплатити свій борг, передаючи Франкліну дані про майбутні зміни аналітиками UBS рейтингу акцій до його обнародування. Пізніше до них підключився й нью-йоркський брокер Девід Тавди. З кожної угоди вони виплачували Гуттенбергу "комісійні". У четвер Гуттенберг у суді Нью-Йорка оголосив себе невинуватим і був відпущений на волю під заставу в 500 тисяч дол.
Безвідмовний інсайд
Вдалі дії брокерів не могли не привернути до себе уваги колег. Як мінімум три співробітники Bear Stearns вирахували щасливого Франкліна і почали повторювати його тактику. Тому довелося замітати сліди. Він звільняється з Bear Stearns й в 2002 році переходить на посаду аналітика в Chelsey Capital. Але в якийсь момент він розповідає про свою домовленість з Гуттенбергом портфельному керуючому Марку Леновітцу. Усе починається знову. В 2003 році Франклін звільняється, а Леновіц продовжує отримувати наведення від нього. Система працювала безвідмовно.
Ще більш вражаюча історія сталася з зареєстрованим брокером-дилером компанії Andover Девідом Тавді. Один з його товаришів по службі запідозрив, що Тавді везе занадто часто, і проникнув у його комп'ютер, щоб відслідковувати проведені угоди. Потім він продав доступ іншому колезі, а сам почав шантажувати Тавді, загрожуючи розкрити угоду, якщо йому не буде заплачено 150 тисяч дол. Прокурори ідентифікували особистостей колег Тавді - ними виявилися Лоренс Макківер й Cемюель Чайлдс.
Сімейний інсайд-підряд
Друга частина справи, що потрапила до суду, пов'язана з діяльністю колишнього юриста Morgan Stanley 30-річної Ранді Коллотта, у чиї обов'язки входила перевірка дотримання компанією законів та інструкцій. Ранді отримувала важливі відомості про угоди, які готувалися клієнтами Morgan Stanley. Вона передавала їх чоловіку, адвокатові, а той - брокерові Марку Джурману з Флориди. З вересня 2004 року по серпень 2005 року сімейна пара одержала тисячі доларів прибутку за свої "поради". Як виявилося, Джурман знав Франкліна й ділився з ним інформацією від пари Коллотта. У матеріалах SEC говориться, що чоловік і дружина прагнули сховати свої незаконні дії. Вони ніколи не торгували з використанням особистих рахунків і хабарничали готівкою.
Тюремні наслідки
Розслідування SEC не закінчено. Представник комісії вказує, що держава буде прагнути розкрити всіх інших учасників мережі й надалі не допускати їх до роботи з цінними паперами. В американській пресі вже з'явилися повідомлення, що учасникам змови грозить від 15 до 90 років в'язниці залежно від того, як суд оцінить ступінь особистої участі кожного в справі. Четверо підозрюваних погодилися допомагати слідству і визнали свою провину.
Репутації UBS й Morgan Stanley не в перший раз нанесений втрата через обвинувачення в неохайності її аналітиків. В 2003 році 10 інвестиційних банків, найвідомішими з яких були UBS, Morgan Stanley й Goldman Sachs, були оштрафовані за інсайд на 1,4 млрд дол.
Найдивніша обставина в інсайді-історії - те, що вона з'явилася на світ, коли над самою SEC почали згущатися хмари. Її обвинувачували в малій ефективності й потаканню інтересам окремих учасників ринку. У відповідь комісія сама узялася за викриття.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас