Уряд поділить п'ять мільярдів на двох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд поділить п'ять мільярдів на двох

154
До 1 травня Міністерство будівництва, архітектури та ЖКГ буде розділене на два. Левова частка з 5,5 млрд грн може дістатися будівельному відомству.
У результаті роздягнуло одне міністерство буде займатися питаннями регіональної політики та будівництва. Інше – житлово-комунальним господарством. Поділом буде займатися спеціальна комісія, яку очолить заступник віце-прем'єра Володимира Рибака Анатолій Беркута.
Кандидатури нових міністрів поки узгоджуються в Кабінеті Міністрів. А нинішній віце-прем'єр і міністр по сумісництву Володимир Рибак, звільнившись від своїх обов'язків, буде контролювати роботу обох міністрів. Крім цього, Рибак має намір особисто курирувати питання регіональної політики.
"Мені потрібно зосередити увагу на розвитку регіонів, починаючи з кадрових питань і закінчуючи стосунками центра та регіонів, об'єднанням їхніх зусиль", - сказав він.
Безболісний розподіл
У прес-службі міністерства завірили, що процес роз'єднання минеться безболісно, оскільки сфера ЖКГ і так була відділена від іншого міністерства. "Співробітники підрозділів ЖКГ займають окремий корпус, що і стане приміщенням майбутнього міністерства", - розповіли в прес-службі.
У той же час комісія повинна зробити висновок щодо того, чи необхідно збільшувати штат нових міністерств. З автопарком і зовсім проблем виникнути не повинно. За словами помічника заступника міністра Олександра Бровченка, автопарку міністерство не має.
Функціями нових міністерств буде контроль за сферами, закріпленими в їхніх назвах - будівництва та ЖКГ.
Фінансові питання
Головною проблемою "роздягнула" залишається фінансове питання. Відповідно до держбюджету–2007, на потреби поки єдиного міністерства передбачено 5 млрд 590 млн грн. Однак на архітектуру й будівництво в бюджеті передбачена левова частка коштів, у порівнянні з потребами ЖКГ. За яким принципом будуть розділені ці кошти, поки невідомо.
У прес-службі не заперечують можливості внесень змін у держбюджет. У свою чергу, перший віце-прем'єр Микола Азаров заявив, що Кабмін, можливо, запізнився зі створенням міністерства, відповідального за ЖКГ. Він також відзначив, що в держбюджеті-2007 передбачено близько 650 млн грн на реформування ЖКГ, і тепер нове міністерство повинне буде раціонально розподілити цей ресурс.
Опозиція – проти
Не підтримує ідею поспішного поділу Міністерства архітектури й парламентська опозиція. Депутат від фракції НСНУ Верховної Ради, голова підкомітету з питань житлово-комунального господарства Олексій Кучеренко вважає ініціативу Рибака недоцільною. "Ця структура ще не вичерпала себе, щоб потрібно було створювати ще одне міністерство", - сказав Кучеренко.
На думку депутата, реорганізація міністерства недоцільна через відсутність чіткої концепції реформування сфери житлово-комунального господарства й відсутності кваліфікованих кадрів для створення двох міністерств.
"Створення міністерства займе півроку при існуючому вакуумі кадрів", - вважає Кучеренко.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас