ЄС починає переговори з Україною — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄС починає переговори з Україною

Казна та Політика
141
Сьогодні, 5 березня, у Брюсселі почнуться офіційні переговори Європейського Союзу (ЄС) з Україною щодо нової посиленої Угоди між Україною і ЄС. Очікується, що комісар ЄС з питань зовнішніх відносин та Європейської політики сусідства (ЄПС) Беніта Ферреро-Вальднер проведе зустріч із заступником міністра закордонних справ України Андрієм Веселовським. Відзначимо, що одним із ключових пунктів угоди повинне стати створення зони вільної торгівлі.
Однак у Брюсселі вважають, що говорити про створення зони вільної торгівлі між Україною і ЄС можна буде тільки після приєднання України до Світової організації торгівлі (СОТ). Про це, зокрема, заявила 2 березня ц.р. представник Європейської комісії (ЄК) Емма Удвін, при цьому відзначивши, що Україна вже продемонструвала достатній прогрес на шляху вступу у СОТ. Відзначимо, що Україна сподівається домогтися згоду ради СОТ на включення її в члени цієї організації у першому півріччі 2007 року.
Як відомо, Україна наполягає на визначенні в новій угоді перспективи європейської інтеграції країни. Великі надії на "сигнал від ЄС" з цього питанню покладали на візит прем'єр-міністра Віктора Януковича в Берлін. Однак 28 лютого ц.р. за підсумками візиту Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель підкреслила, що на сьогодні поки що не бачить перспектив членства в ЄС для України - через внутрішню ситуацію в самому Євросоюзі. За її словами, зараз доцільніше вести переговори про зону вільної торгівлі. Однак сам прем'єр заявив, що "двері в Європейський Союз для України відкриті, і це буде викладено в новій угоді на наступні 10 років". У свою чергу, Європарламент пообіцяв сприяти включенню положення про перспективу членства в нову угоду Украина-ЄС.
Нагадаємо, що 22 лютого ц.р. парламент прийняв Постанову про заяву Верховної Ради України "Про початок переговорів між Україною і Європейським Союзом про висновок нового базового договору". Як відомо, у лютому 2008 р. закінчується перший десятилітній термін дії Угоди про партнерство та співробітництво між Україною і ЄС. У цьому ж році завершується трирічний термін дії Плану дій Україна - ЄС.
22 січня Рада міністрів закордонних справ ЄС затвердила мандат Єврокоміссії на переговори з Україною щодо нової посиленої угоди. У документі не передбачається відображення в новій угоді перспективи членства України в ЄС, однак і не заперечується можливість її приєднання.
На думку експертів, на сьогоднішній день головною перешкодою для просування України в Європу є постійний конфлікт у трикутнику Президент-уряд-парламент. На Заході вважають, що апогеєм протистояння стала ситуація з міністром закордонних справ України Борисом Тарасюком. Сигналом, що в українській політиці не все в порядку, можна вважати неприїзд у Київ 6 лютого високопоставлених чиновників ЄС - Верховного комісара ЄС із зовнішньої політики Хав'єра Солани, що зволів займатися проблемами Косово, і комісара ЄС з міжнародних відносин і питаннь політики сусідства Беніти Ферреро-Вальднер, яка послалася на хворобу.
Крім того, прийняття ВР Постанови про початок переговорів між Україною і ЄС про нову угоду в той же день, коли була відхилена кандидатура Володимира Огризко, подана Президентом на посаду міністра закордонних справ, на думку деяких спостерігачів, виглядає як "знущання з боку антикризової коаліції".
У той же час, варто відзначити, що після візиту в Німеччину риторика прем'єр-міністра Віктора Януковича кардинально змінилася убік пошуку компромісів між галузями влади. Зокрема, він заявив, що необхідно прислухатися до критики глави держави, а днями розкритикував ініціативу про проведення дострокових виборів парламенту та Президента. Коментуючи відповідний законопроект, поданий народним депутатом від Партії регіонів Василем Кисельовим, прем'єр підкреслив, що уряд зацікавлений у стабільності ситуації в державі, а дострокові вибори можуть привести до дестабілізації соціальної та економічної ситуації і Україні.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас