Азаров визначив, хто буде платити податок на нерухомість — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров визначив, хто буде платити податок на нерухомість

Казна та Політика
1408
Податок на нерухомість "будуть платити тільки дуже багаті люди". Про це заявив міністр фінансів Микола Азаров після засідання робочої групи по розробці Податкового кодексу України. За його словами, дія податку не торкнеться 90% населення України.
Одна із цілей створення податкового кодексу - адаптація нашого законодавства до законодавства, що діє в країнах Європейського Союзу, - сказав Азаров. Тому основні податки, що діють у Європі, будуть і в Україні.
"Податок на нерухомість присутній в Концепції реформування Податкового Кодексу, затвердженої Кабінетом міністрів 19 лютого, але він буде виписаний таким чином, що торкнеться тільки тих, хто має дуже високий, - відзначив Азаров.
Раніше заступник міністра фінансів України Тетяна Єфіменко під час суспільних слухань, присвячених обговоренню проекту податкової реформи повідомила, що в 2006 р. як пілотний проект податок на нерухомість був введений у Луганські та Івано-Франківській обл. "Збори від нього вийшли невеликі, декілька мільйонів гривень з кожному випадку. Однак проект у цілому успішний", - сказала Єфіменко. Відзначимо, що в Росії, приміром, податок на нерухомість дає 9% всіх надходжень у держбюджет.
Як повідомлялося, уряд планує ввести податок на нерухомість для фізичних осіб з 2009 р. За прогнозами КМУ, у випадку введення податку на нерухоме майно, надходження від нього у 2009 р. складуть 471,2 млн грн., або 0,06% ВВП, в 2010 р. - 553 млн грн., або 0,06% ВВП.
У постанові Кабінету міністрів України від 25 вересня 2006 р. "Про прогноз показників зведеного бюджету України за основними видами доходів, витрат і фінансування на 2008-2010 роки" уряд пояснює, що податок на нерухомість для фізичних осіб передбачається ввести тільки з 2009 р., оскільки необхідно інвентаризувати майно і створити єдиний реєстр нерухомості громадян, провести аналіз платоспроможності населення і розрахунок оптимальної ставки такого податку. При цьому конкретні розміри ставок податку на нерухомість щороку можуть уточнюватися під час проведення податкової реформи і будуть визначатися, виходячи з реальних можливостей бюджету на відповідний рік.
Тим часом у Верховній Раді України зареєстрований проект закону "Про податок на нерухоме майно громадян", внесений екс-народним депутатом України Василем Цушко (фракція СПУ), що пропонує встановити ставку 1% від загальної вартості нерухомості. Не оподатковуваним податками мінімумом вважається вартість всіх об'єктів нерухомості, що перебуває у власності громадянина, що не перевищує 70 тис. дол. Таку ж ставку оподатковування нерухомого майна фізичних осіб у 2005 р. пропонували встановити Державна податкова адміністрація України і депутати-комуністи, однак, їх законопроекти Рада так і не розглянула.
"На думку експертів, введення податку на майно зробить неможливими спекуляції з нерухомістю.
За матеріалами:
Finance.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас