Інвестори засудять "Київміськбуд"? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інвестори засудять "Київміськбуд"?

Нерухомість
807
Минулого тижня КМДА оголосила результати конкурсу на будівництво перших трьох будинків, у яких повинні отримати житло вкладники, що постраждали внаслідок афери групи компаній "Еліта-Центр". Єдиним учасником і, відповідно, переможцем конкурсу стала холдингова компанія " Київміськбуд ".
Запрошення взяти участь у конкурсі були розіслані 14 генпідрядникам, 10 страховим компаніям, 60 банкам та Українській будівельній асоціації, у яку входять 80 фірм.
"Ми посилали письмові запрошення всім найбільшій і середній столичній компаніям, у тому числі "Житло-Інвест", "Ліко-холдинг", "Градострой", "XXI століття", які або не відповіли на наші пропозиції, або ж заявили, що даний проект не представляється їм рентабельним", - відзначив представник Київського інвестиційного агентства, що виступає замовником будівництва на площадках, виділених для "Еліти-Центра".
Відмова будівельників цілком зрозумілий: Київрада не звільняє компанію-забудовника від жодного обов'язкового збору. Тому їй має бути віддати 10% від вартості проекту як пайова участь на розвиток інфраструктури міста, 1% - організатору конкурсу, 5% - у міський бюджет (у спецфонд розвитку).
Ще 7% від побудованого житла забудовник повинен перерахувати місту для черговиків, 2% - у фонд пожежних й, нарешті, 25% - безпосередньо постраждалим інвесторам "Еліти-Центра". Таким чином, самої компанії у зведеному будинку дістанеться не більше 50-60% квартир, за рахунок продажу яких новим інвесторам і буде вестися будівництво.
З п'яти виставлених на конкурс ділянок холдинг вибрав три: на проспектах Маяковського, 1-3, у Деснянському районі, Героїв Сталінграда, 68, в Оболонському районі, і на перетинанні вулиці Вірменської й Харківського шосе в Дарницькому районі. Ділянки по вулицях Радунській, 28-32, та Беретті, 4-а, "Київмісьбуду" не сподобалися, що не дивно, оскільки обидва проекти вимагають істотних додаткових витрат.
Як уже повідомлялося, щоб звести будинок на вулиці Радунській, необхідно знести безліч розташованих там комерційних наметів і ларьків, а для будівництва житла на Беретті необхідні значні витрати на прокладання інженерних комунікацій. На проспектах Маяковського, 1-3, Героїв Сталінграда, 68, і на перетинанні вулиці Вірменської та Харківського шосе, згідно передпроектним пропозиціям, передбачається побудувати біля 540 квартир. Таким чином, для потерпілих від афери "Еліти-Центра", тут, за умовами конкурсу, має бути виділено 135 квартир.
Віце-президент "Київміськбуду" Василь Можар заявив, що компанія має намір звести ці три будинки протягом півтора років, після того як будуть затверджені проекти будівництва й погоджені всі документи, у тому числі на оренду земельних ділянок. На думку ж керівництва Київського інвестиційного агентства, в'їхати у квартири потерпілі зможуть лише через три роки.
"Дев'ять місяців займе проектування, ще якийсь час - узгодження та затвердження, порядку 18 місяців знадобиться на будівництво", - пояснили в агентстві.
Практично відразу після оголошення результатів конкурсу представники постраждалих інвесторів подали позовну заяву в суд, щоб визнати результати минулого конкурсу недійсними. Як повідомили в інвестиційному агентстві, формально позовна заява стосується того, що в конкурсі брала участь усього одна компанія, але справжньою причиною його подачі послужило невдоволення потерпілих малим, з їхнього погляду, відсотком житла, що повинне бути перераховане на їх користь.
За словами виконавчого директора громадської організації потерпілих "Центр правозахисту інвесторів" Максима Уракіна, позови потерпілих спровоковані діями самої КМДА, що, по-перше, завзято продовжує ігнорувати вимога вирішити питання забезпечення житлом всіх постраждалих інвесторів, не стравлюючи їх між собою поділом на касти (кияни - некияни, бідні – багаті тощо).
Крім того, у розроблених умовах конкурсу не розписана процедура закріплення житла за потерпілими. За їхніми словами, з юридичної точки зору забудовники й місто вкладникам нічого не повинні.
"Київмісьбуд", що виступила як єдина зацікавлена структура по освоєнню ділянок, став заручником непростої ситуації. Благе бажання допомогти потерпілим обертається тепер проти нього", - сказав Максим Уракін.
Як повідомили в КМДА, незважаючи на позовну заяву потерпілих, мерія планує в самий найближчий час оголосити наступний конкурс на тих же умовах. Цього разу забудовникам пропонується чотири ділянки: на вулицях Драгоманова, 40, Хорольській, 1-1-а, Ревуцького, 7-б, і на перетинанні вулиць Бальзака та Польової. Тут можна звести порядку восьми житлових будинків майже на 1 тис. квартир. За словами заступника голови КМДА Дениса Баса, влада має намір повторно звернутися в будівельні компанії із проханням взяти участь у конкурсі.
Правда, відповідно до опитування, проведеному серед найбільших столичних забудовників, якщо умови конкурсу не зміняться, ніхто з них не має наміру приймати в ньому участь, а тому єдиним учасником знову може стати " Київміськбуд ".
"Будівництво будинків для "Еліти-Центра" на висунутих містом умовах нерентабельно. Але ще більш значимим фактором для забудовників є скандальність даної програми. Погодитися вести подібне будівництво - значить постійно перебувати в центрі скандалу, мати справу з ініційованими вкладниками судовими процесами", - відзначило джерело в "Житло-Інвесті".
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас