Банк "Україна" в поточному роцi не знижуватиме обсяги кредитування АПК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк "Україна" в поточному роцi не знижуватиме обсяги кредитування АПК

240
Акцiонерний комерцiйний агропромисловий банк "Україна" вже розпочав кредитування агровиробникiв для проведення весняно-польових робiт, - повiдомив прес-службi заступник голови виконавчої дирекцiї банку Олексiй Полетуха. - Тiльки сiльгосптоваровиробники вже отримали кредитiв на суму понад 80 млн. грн. Ми плануємо ще прокредитувати на 300 млн. грн.
За словами О. Полетухи, обсяги кредитування аграрiїв зберiгатимуться на рiвнi 2000 року. При цьому планується збiльшити частку кредитiв безпосередньо товаровиробникам. Адже, як засвiдчила практика минулого року, аграрнi пiдприємства продемонстрували свою спроможнiсть вчасно розраховуватись за кредитами - в банк повернулося понад 98% виданих кредитiв, що є найвищим показником за останнi 5 рокiв. Експерти з кредитування такий стан справ пов"язуть перш за все iз змiною форм власностi на селi, появою справжнього вiдповiдального власника, а також iз введенням пiльгових умов оподаткування аграрiїв. Важливим є i те, що минулого року в банку "Україна" впроваджено бiльш ефективну методику оцiнки позичальника за критерiями прибутковостi, рентабельностi виробництва, наявностi застави. Банк активно використовує в заставу майбутнiй врожай, при цьому проводить монiторинг виробництва позичальника впродовж всього циклу сiльгоспробiт. Банк також надає кредити аграрним пiдприємствам пiд гарантiї обласних i районних держадмiнiстрацiй, пiд заставу особистого майна керiвникiв пiдприємств. Вирiшальну роль вiдiграє також наявнiсть великої iнфраструктури, яка дозволяє проводити комплекс пiдготовчих заходiв, а також багаторiчний стаж взаємовiдносин банку з пiдприємствами АПК, обiзнанiсть iз ситуацiєю на мiсцях.
Однак, на сьогоднi в банку є ряд проблем, першочергова з яких - повернення "старих" боргiв. Нещодавно банк заручився пiдтримкою уряду i Нацiонального банку у вирiшеннi цього питання. У прийнятiй наприкiнцi грудня 2000 року Постановi Кабiнету Мiнiстрiв i НБУ передбачається залучити профiльнi мiнiстерства, щоб допомогти банку повернути позики, виданi i не повернутi банку у попереднi роки. На сьогоднi в кредитному портфелi банку близько 800 млн. грн. прострочених кредитiв. На розглядi в судах знаходиться справ на суму понад 150 млн. грн. та 30 млн. доларiв США.
"Сподiваємося, що найближчим часом нам вдасться розв'язати проблему недобросовiсних позичальникiв. В цьому дуже розраховуємо на пiдтримку уряду. Що ж до кредитування у поточному роцi, то ми ретельно вивчили усi кредитнi ризики i можемо розраховувати на повернення кредитних вкладень у повному обсязi." - вiдзначив О. Полетуха.
За матеріалами:
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас