Одеса-Броди-Плоцьк: Участники нафтопроекту готують пропозицію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Одеса-Броди-Плоцьк: Участники нафтопроекту готують пропозицію

Енергетика
95
Казахстан і Польща висунуть свої пропозиції щодо транспортування казахстанської нафти нафтопроводом Одесса-Броди-Плоцьк, повідомили у прес-службі Міністерства енергетики та мінеральні ресурси Казахстану. У рамках зустрічі представників міністерства "Казмунайгаз", польської національної газової компанії і PKN Orlen ухвалено рішення про створення робочої групи для розробки таких пропозицій. Пропозиції в першу чергу торкнуться можливих варіантів поставки нафти системою Одесса-Броди-Плоцьк.
Президенти України та Польщі Віктор Ющенко і Лех Качинський домовилися 6 лютого під час телефонної розмови провести найближчим часом робочу зустріч на території Польщі. Президенти планують обговорити питання енергетичного співробітництва, у тому числі, проведення з ініціативи Польщі енергетичного саміту країн, зацікавлених у транспортуванні нафти за маршрутом Одеса-Броди в країни Євросоюзу та у добудуванні цього нафтопроводу до Плоцка.
30 січня прем'єр-міністр України Віктор Янукович, відповідаючи на питання журналістів у Львові, заявив, що поки ще не бачить активності з боку інвесторів з Європи (Польщі і Чехії) щодо добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцьк-Гданську. "Після того, як буде заповнений нафтопровід Баку-Джайхан, ми побачимо залимшки нафти - це прогнозується на II півріччя 2008 р. Ми поки ще не бачимо активності з боку інвесторів з Європи щодо нафтопроводу Одеса-Броди. Є спроби, але немає конкретних дій. Ми зараз ініціюємо прискорення цього процесу. Добудування нафтопроводу Одеса-Броди до Плоцька-Гданська збільшить експорт нафти до 20 млн т", - зазначив Янукович. Він повідомив, що уряд хоче зібрати переробників, споживачів і власників нафти. "Ми зацікавлені брати участь у транспортуванні нафти і у її переробці на території України. Ми маємо потужності у Львівському і Івано-Франківськом регіонах, можна модернізувати ці потужності та використати, це також входить у наші плани", - сказав український прем'єр.
У грудні 2006 р. Україна продовжила терміни використання нафтопроводу Одеса-Броди в реверсному режимі до 2009 р., тоді як діє угоду минула наприкінці 2007 р. Однак українська сторона не виключає, що угода залишиться в силі тільки в 2007-2008 р., якщо з 2009 р. Казахстан і Азербайджан зможуть надати нафту для прокачування через Україну, у тому числі, з використанням нафтопроводу Одеса-Броди в прямому режимі. Раніше Україна також запрошувала партнерів у консорціум з добудування нафтопроводу до Плоцка і планувала запустити прямий режим цього року.
Компанія "Укртранснафта", російська "Транснафта" і ТНК-ВР 26 грудня 2006 р. підписали додаткова угода до договору від 16 листопада 2004 р. про прокачування до 2010 р. не менш 9 млн т нафти на рік через Одеса - Броди в реверсному напрямку (Мозирь-Броди-нафтотермінал "Південний"). Минтранссвязи вдвічі знизило портові збори для танкерів на "Південному" в 2007 р.
Нагадаємо, що 24 жовтня Україна запропонувала Росії відмовитися від реверсного використання нафтопроводу Одеса-Броди. Зараз Одеса-Броди (запущено з метою доставки каспійської нафти європейським споживачам і розвантаження проток Босфор і Дарданелли) завантажений російською нафтою. Україна на транзиті нафти через цей нафтопровід заробляє близько 300 млн дол. на рік.
Магістральний нафтопровід Одеса-Броди довжиною 675 км будувався протягом 1996-2002 р.. Проектна потужність нафтопроводу становить 14,5 млн тонн нафтопродуктів на рік. Планувалося, що ним буде транспортуватися нафта в країни Європейського Союзу. Однак під тиском деяких обставин тодішній уряд Януковича ухвалив рішення щодо тимчасового використання нафтопроводу для прокачування російської нафти вбік одеського термінала "Південний". Оператором нафтотранспортної системи України є "Укртранснафта".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас