Велика послуга — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Велика послуга

Кредит&Депозит
410
Навіщо державі позичати 4 млрд дол. на рік.
Уряд планує щороку позичати більш ніж 4 млрд дол. на світовому ринку капіталу. Це завдання озвучив віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров, який у нарощуванні обсягів зовнішніх позик не бачить великої проблеми.
За словами економістів, бити на сполох справді не варто. Зростання зовнішнього боргу не становить загрози макроекономічній стабільності: співвідношення сукупного держборгу до ВВП становить 15%, а це дуже низький показник порівняно з багатьма західними країнами. Приміром, у Польщі він коливається в межах 40-50%, у цілому ж стандарт держборгу для Єврозони - 60% ВВП.
"Якщо держава буде щороку залучати по 4 млрд дол. зовнішніх кредитів, то до 2010 року обсяги держборгу до ВВП можуть зрости щонайбільше до 20%", - прогнозує Дмитро Боярчук, директор економічного центру "CASE-Україна".
Боргова яма
Питання в іншому - навіщо залучати такі гроші? Для України зовнішні позики - традиційне джерело погашення дефіциту держбюджету. Але цього року проблем з наповненням держскарбниці не передбачається: "Дефіцит бюджету в 2007 році досягає 3 млрд дол., однак надходжень від приватизації, грошей, які залишилися від продажу Криворіжсталі, плюс максимум 500 млн доларів зовнішніх кредитів цілком вистачило б для покриття дефіциту", - дивується Дмитро Боярчук.
За словами Василя Юрчишина, директора економічних програм Центру ім. Разумкова, на рахунках уряду зараз знаходиться не задіяних 2 млрд дол. Більша частина з них - позики міжнародних фінансових організацій (МВФ, ЄБРР, Світового банку тощо).
При цьому інвестувати кошти, що залучаються, у зростання економіки чиновники не поспішають. Програма розвитку галузей і регіонів передбачає видатки на 1 млрд дол. Але відповідно до планів уряду вона буде фінансуватися за рахунок майбутніх приватизаційних надходжень.
Міжнародні фінансові організації з радістю готові допомогти уряду в пошуку західних грошей й уже розробляють програму активного кредитування України. Євросоюз до 2010 року збирається виділити країні майже EUR500 млн у рамках політики євросусідства, Світовий банк на чергові реформи до кінця червня теж надасть 500 млн, але в доларах.
Зростання запозичень і готовність західних інститутів кредитувати Україну означає, що країна справно віддає борги. За останні 5 років обсяг держборгу скоротився з 37 до 15% ВВП, резерви НБУ з лихвою його покривають.
Тому логіку чиновників можна зрозуміти: якщо дають, то чому б не взяти? А як витратити, можна вирішити потім. Були б гроші.
За матеріалами:
Контракти
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас