Електрику будуть видобувати по-новому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електрику будуть видобувати по-новому

Енергетика
314
Дослідники з каліфорнійського університету в Берклі під керівництвом Арунави Майумдара запропонували одержувати електричний струм за допомогою використання давно відомого ефекту. Однак робити це вони вирішили зовсім новим способом.
У цей час існують різні технології одержання струму з тепла. Найвідоміший - за допомогою парових турбін - вважається малоефективним.
«Щоб генерувати ват потужності електроструму, витрачається три вати, а інші два розсіюються в навколишньому просторі у вигляді тепла», - так пояснює недолік паротурбін професор Майумдар.
Для того щоб трансформувати це «улетучивающееся» тепло в корисну енергію, можна використати ефект Зєєбека, що реалізується в термопарах. Він полягає в тому, щоб електрика виникає в місці контакту двох металів, що перебувають при різних температурах, передає «Мембрана».
Однак термопари не здобувають широкого поширення через високу вартість металів, що вимагаються для них. До того ж ефективність їх досить низька.
У нових експериментах, проведених Майумдаром і його колегами, використаються золоті наноелектроди, що контактують із трьома різними видами органічних молекул. Як показали результати досвіду, при зміні температури в цій системі - як і у звичайних термопарах - відбувається виникнення струму. Це перший випадок, коли ефект Зєєбека спостерігається в органічних молекулах.
Поки що цього результату вдалося досягти в досвідах з єдиним таким контактом. Однак учені стверджують, що можуть зробити велику кількість таких мініатюрних джерел енергії.
Незважаючи на те, що в досвідах застосовуються золоті наночастини, матеріалу йде на них небагато, а що стосується органічних молекул, то вони, по запевненнях Майумдара, недорогі і їх нескладно одержати. Загалом, судячи із цього опису, устрою на основі нового методу генерування електрики повинні вийти порівняно недорогими.
За матеріалами:
forUm
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас