На Харківщині побудують завод з виробництва біопалива — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На Харківщині побудують завод з виробництва біопалива

Енергетика
733
У Дергачівському районі Харківської обл. планують побудувати завод з виробництва біопалива. Завод побудують на базі підприємства "Колос", що зараз переробляє соняшник, повідомляє прес-служба Харківської обласної державної адміністрації (ОДА). Сировиною для біопалива стануть відходи виробничої частини соняшника.
Начальник Головного управління агропромислового розвитку Харківської ОДА Михайло Жорник відзначив, що згодом завод зможе перейти на переробку ріпаку.
За словами Жорника, зараз проект заводу обговорюється, і вже готовий відповідний бізнес-план. Він підкреслив, що для будівництва підприємства буде потрібно близько 146 млн грн.
Жорник повідомив, що завод може з'явитися вже через рік-півтора і його потужності складуть 10 тис. т біопалива на рік. Що ж стосується ринків збуту, то, на думку Жорника, продукція підприємства повністю буде йти на експорт.
Слід зазначити, що Верховна Рада найближчим часом має намір розглянути законопроекти про підтримку виробництва біопалива в Україні. Відповідні документи пропонують низку новаторств. Так, виробників біопалива пропонують на 5-10 років звільнити від сплати ПДВ, надати пільги виробникам необхідного обладнання, а також ввести пільги на імпорт обладнання, що не виробляється в Україні. Пропонується також дозволити виробництво біопалива підприємствам всіх форм власності та віднести біопаливо до безакцизних видів продукції, установивши нульову ставку акцизу, зокрема, на біоетанол (адресні пільги на кінцевий продукт). Відповідними законодавчими актами також пропонується унеможливити виробництво харчових спиртів на базі виробництва біопалива та стимулювати місцеві органи влади у великих містах перейти на використання біопалива суспільним транспортом. Ще двома новаторствами буде введення практики ліцензування видів біопалива в Кабінеті міністрів України за пропозицією Міністерства аграрної політики, а також заснування позавідомчого державного комітету, що буде займатися питаннями, пов'язаними з усіма етапами виробництва біопалива.
У грудні минулого року Кабмін України схвалив концепцію Програми розвитку виробництва дизельного біопалива до 2010 р. Замовником програми визначене Міністерство агрополітики. У пропозиції до цієї держпрограми передбачене фінансування з держбюджету на 1 млрд грн, з інших джерел - понад 10 млрд грн. Основною сировиною для виробництва біопалива традиційно розглядається технічний ріпак. Відповідно до підрахунків, з 75% відсотків урожаю ріпаку, зібраного на площі 2,5 млн га, можна зробити 2,25 млн. т дизельні біопалива - за енергетичною цінністю така кількість еквівалентна 1,9 млн т звичайного дизпалива (на його виробництво необхідно майже 6 млн т нафти). Експерти говорять, що в принципі для виробництва такого пального придатні деякі інші олійні культури, а так само буряк і кукурудза. Але підкреслюють, що заводи з виробництва біопалива повинні бути невеликими, розрахованими для регіональних потреб. Транспортування такого пального на відстань понад 50 км робить його неконкурентним порівняно з викопними видами палива. Ціна біодизеля не повинна перевищувати 85% ціни традиційного дизеля.
У той же час, начальник аналітичного відділу консалтингового агентства ААА Марія Колесник повідомила, що виробництво біодизеля в Україні на сьогоднішній день є нерентабельним і економічно не вигідним.
"На сьогоднішній день про будівництво нібито маси біодизельних заводів декларують тільки чиновники, у той час як реальних інвестиційних пропозицій немає, що свідчить про відсутність інтересу бізнесу до виробництва біодизеля в Україні", - сказала вона.
Головна причина, через яку європейський інвестор не поспішає вкладати гроші у виробництво українського біодизеля, полягає у відсутності нормативно-правової бази, що зобов'язує нафтопереробні компанії змішувати біопаливо із продуктами переробки нафти. З іншого боку, негативно позначається висока ціна на сировину.
"Постійне зростання попиту з боку експортерів привело до того, що в поточному сезоні закупівельна ціна на насіння ріпаку в Україні на умовах постачання CPT постійно тримається на позначці 1700 грн/т, а вільного товару на ринку немає вже з початку вересня", - говорить експерт. Саме високі ціни на сировину відлякують потенційних інвесторів, що бажають вкладати кошти в переробку ріпаку і виробництво біодизеля на території України, підкреслила Колесник.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас