Білорусія з березня може знову підняти акцизи на нафтопродукти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Білорусія з березня може знову підняти акцизи на нафтопродукти

Енергетика
105
Уряд Білорусії може знову підвищити ставку акцизів на нафтопродукти з березня 2007 року, повідомили в республіканському міністерстві економіки.
Цю можливість підтвердили в Мінфіні та концерні "Бєлнафтохім".
Кінцевою метою чергового перегляду податкових умов нафтопереробки є досягнення збалансованої рентабельності поставок нафтопродуктів на внутрішній і зовнішній ринки. Планується, що підвищення акцизів буде почато для залучення коштів із внутрішнього ринку з метою компенсації нафтопереробникам - частково або в повному обсязі - ввізного мита на сиру нафту (майже $53 за 1 тонну) і підвищення рентабельності експорту.
У Мінекономіки відзначили, що незбалансована з умовами внутрішнього ринку збитковість експорту загострилася в лютому через зниження світових цін на нафту і, відповідно, нафтопродукти. Нові заходи дозволить знизити різко вирослу конкуренцію поставок на внутрішній ринок, потреби якого обмежені 6-6,5 млн тонн нафти на рік.
"Фактично мова йде про введення залікової схеми, при якій кошти від підвищення ставок акцизів будуть перенаправлятися НПЗ на зменшення витрат від ввізного мита на нафту", - пояснив представник Мінекономіки, додавши, що ініціатива йде від самих нафтопереробників, у тому числі російських компаній, що працюють за давальницькою схемою.
За словами співрозмовника агентства, після підвищення акцизів їх розмір буде все-таки нижче в порівнянні зі ставками, що діяли до 1 січня 2007 року.
Як повідомлялося раніше, у Білорусії з нинішнього року набрав чинності президентський указ, відповідно до якого скасовані оборотні податки з виторгу від продажу нафтопродуктів і знижені на 60% ставки акцизів на них. Ці заходи прийняті з метою забезпечення рентабельності поставок нафтопродуктів на внутрішній ринок в умовах застосування Росією вивізного експортного мита при поставках сирої нафти.
З лютого 2007 року російська нафта поставляється в Білорусію за новою формулою ціни, що заснована на світових котируваннях, але враховує більш низькі витрати на транспорт і розмір спеціального мита. У лютому ціна поставок нафти в Білорусію склала порядку $225 за 1 тонну.
Відповідно до білорусько-російської міжурядової угоди від 12 січня, цього року російська нафта буде поставлятися в Білорусію з митом $53 за 1 тонну. Стягнення цього мита є механізмом розподілу білоруських експортних мит на нафтопродукти, збільшених до російського рівня.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас