Аналоітики: Російська або оманськанафта може стати новим маркерним сортом — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Аналоітики: Російська або оманськанафта може стати новим маркерним сортом

Енергетика
124
Російська або оманская нафта може стати новим маркерним сортом на світовому ринку, вважають аналітики, опитані агентством Bloomberg.
У цей час маркерними сортами є нафта марки Brent, щодо якої встановлюються ціни на дві третини всієї вуглеводородної сировини, що добувається у світі, і американська West Texas Intermediate (WTI). Обоє сорти є "легкими" з низьким змістом сірки.
Скорочення світового видобутку "легкої" нафти веде до того, що частка сировини з підвищеним змістом сірки, так званих "важких" сортів, збільшується. У зв'язку із цим, на думку експертів, учасники ринку мають потребу в новому індикаторі для визначення ціни на нафту, що поставляється з Росії, Близького Сходу та Азії. Потреба в цих індикаторах у майбутньому буде рости.
Маркерна нафта Brent є сумішшю із декількох сортів нафти, що добувають у Північному морі. Експерти вказують, що обсяг видобутку Brent становить 1 млн барелів у добу (б/с).
РФ планує добувати 9,8 млн б/с своєї нафти в 2007 році. Оман, держава Перської затоки не вхідна в ОПЕК, провадить нафти близько 670 тис. б/с.
Росія в жовтні 2006 року приступилася до котування ф'ючерсних контрактів на російську нафту марки Rebco в електронній системі CME Globex Нью-йоркської товарної біржі (NYMEX). Одночасно Оман протягом минулого року вживав спроби почати торги ф'ючерсними контрактами на оманску сировину на Дубайській товарній біржі (DME). Нафта з Росії та Оману вважається "важкої" з високим змістом сірки.
Тим часом нові індикатори на ринку ще не прижилися, відзначають співрозмовники агентства. За контрактами на Rebco (більш відомої під маркою Urals) дотепер не було укладено ні однієї угоди, нагадують аналітики.
"Уряд РФ продовжує надавати істотну підтримку торгам російською нафтою на NYMEX", - повідомив старший віце-президент біржі Роберт Левин (Robert Levin) в інтерв'ю Bloomberg. - "Ми зберігаємо оптимізм щодо цього питання, однак необхідно більше часу".
Серед причин, що перешкоджають просуванню Rebco як ринкового індикатора, аналітики називають "політичні ризики та залежність від держмонополії "Транснафти" (РТС: TRNF), що може впливати на ціноутворення. Вплив політичних факторів не припустимо на ф'ючерсній біржі, говорять західні експерти.
Уряд Оману є власником 30% частки в капіталі DME. Біржа була заснована державною інвестиційною групою Tatweer у червні 2005 року. Аналітики не виключають, що на торги на DME можуть натискати влади Оману та ОАЕ.
Торгівля Urals і оманской нафтою не прозора, підкреслюють учасники ринку і поки відмовляються працювати із цими інструментами.
за даними Міжнародного енергетичний агентства, світова видобуток нафти в січні 2007 року склав 85,5 млн. б/с.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас