Золота жила — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Золота жила

Кредит&Депозит
1613
Поставивши торік новий рекорд по прибутку, в 2007-м банкіри збираються ще активніше заробляти на населенні.
2006 р. став одним із самих успішних за увесь час існування вітчизняної фінансової системи. На ринку стрімко зростало число банків-новачків, пачками продавалися діючі фінустанови й активно залучалися ресурси з-за кордону. Банкіри активно нарощували свої витрати на розвиток мереж відділень і підвищували ціни на послуги. Завдяки цьому, а також виводу частини своїх заробітків з тіні вони показали кращий фінансовий результат за всю свою історію - у порівнянні з минулим роком він збільшився майже удвічі.
Іноземці продовжують наступ
Як і в 2005 р., однією з основних тенденцій на українському фінансовому ринку стала скупка європейцями наших банків. До 1 січня кількість фінустанов з іноземним капіталом зросла з 22 до 35, а питома вага закордонного капіталу - з 19,5 до 27,6%.
"Великі банки зараз ведуть переговори з іноземними інвесторами і ще можуть істотно змінити цей показник", - упевнений голова дирекції банківського регулювання, нагляду й фінансового моніторингу НБУ Олександр Кірєєв.
Фінансисти вважають, що в 2007 р. банківський сектор зможе побити торішній результат з інвестицій. "За нашими прогнозами, до кінця поточного року частка іноземного капіталу може зрости до 35-40% як за рахунок придбання українських банків закордонними фінансовими групами, так і завдяки стрімкому збільшенню капіталів в іноземних банках, уже присутніх на ринку", - заявив голова правління OTP Bank Дмитро Зінков.
Європейці з'являлися в нашій банківській системі не тільки завдяки покупкам фінустанов, але й реєстраціям "дочок" з нуля. Зайняли місце в Україні відразу два турецьких банки - Finansbank (зареєстрував ЗАТ "Фінансбанк") та Altinbas Holding ("Вест Файненс енд Кредит Банк"). Усього за минулий рік на світ з'явилося 13 нових банків, тоді як в 2005 р. на наш ринок вийшло шість новачків, в 2004 р. - сім. Створені в минулому році "Престиж" та АІС-банк були негайно перепродані іноземцям: перший дістався австрійському Erste Bank, другий - московському "Російському стандарту", а Партнер Банк практично відразу після отримання ліцензії повідомив про намір залучити портфельного інвестора (він збирається продати 20-25% акцій). Фінансисти не виключають, що до кінця 2007 р. "з молотка" піде ще два-три банки-новачки.
Підприємства забирають гроші
Одночасно з припливом капіталів у банківський сектор в Україну стали активно надходити й ресурси через кордон. За даними НБУ, обсяги позик, притягнутих нашими банками тільки від міжнародних фінансових інституцій, за 2006 р. виросли в 2,4 рази, досягши 4,8 млрд грн.
"Банки намагалися диверсификувати свою ресурсну базу за рахунок одержання грошей із зовнішніх боргових ринків - розміщали єврооблігації, організовували синдиковані та прямі кредити від іноземних фінустанов та міжнародних фінансових організацій", - повідомив начальник керування по роботі з борговими інструментами ЗАТ "Альфа-банк" Олександр Печерицін. Загальний обсяг банківських синдикатів в 2006 р. склав 1,4 млрд дол., випусків єврооблігацій - 0,8 млрд дол.
Значно меншими темпами підвищувалися залучення фінансистів на внутрішньому ринку. Відповідно до статистики НБУ за минулий рік обсяг зібраних банками депозитів виріс тільки на 38%.
"Збільшення обсягів кредитування значно випереджало зростання депозитів. У результаті коефіцієнт покриття кредитів депозитами впав з 0,93% у грудні 2005 року до 0,752% у грудні 2006 року", - відзначив Дмитро Зінков.
Не розраховують фінансисти на серйозну підтримку вкладників і цього року: згідно з нинішніми прогнозами приріст депозитів населення в 2007 р. залишиться на торішньому рівні (45%), а юридичних осіб - знизиться на 5-10% (в 2006 р. він склав 30%). Очікується, що підприємства стануть активніше вкладати кошти, що мають, у розвиток виробництва, а не в банки. Перші підтвердження цих прогнозів з'явилися вже в січні, коли депозити юридичних осіб зменшилися на 4%: за даними НБУ, підприємства активніше знімали кошти з гривневих рахунків - їхній обсяг знизився на 5,1%, валютні депозити "схуднули" трохи менше - на 1,2%.
Передбачається, що цього року фінансисти наголосять на залучення усередині країни гривневих ресурсів, валютні ж коштів постараються "позичити" на західних ринках - як самостійно, так і за допомогою материнських банків. Вся справа в ціні: за рубежами батьківщини вартість кредитів у євро та доларах як мінімум на 2-4% нижче, ніж по валютних депозитах, приваблюваним у населення.
"Успішність розвитку конкретних фінустанов буде визначатися їхньою здатністю виходити на міжнародні ринки запозичень, а також вдало нарощувати капітали. Підсилиться конкуренція між банками з іноземною участю й чисто українськими фінустановами", - розповів начальник управління інвестиційно-банківських послуг АКБ "Укрсоцбанк" Ерік Найман. За прогнозами, обсяги синдикатів із залученням іноземних фінустанов в 2007 р. виростуть в 1,5-2 рази, випусків єврооблігацій - на 45-50%.
Роздріб у фаворі
Кредитування торік нарощувалось випереджальними темпами. Обсяги позик, наданих юридичними особами за 2006 р., по даним НБУ, збільшилися на 51,8%, населенню - на 134,2%.
"Збільшення попиту на кредитні ресурси було пов'язане з реалізацією великих інвестиційних проектів й активізацією впровадження енергозберігаючих технологій. Також він стимулювався підвищенням прибутків населення, що позначилося на зростанні інтересу до автокредитування, іпотеки та роздрібним позикам", - пояснив Олександр Печерицін.
Протягом 2006 р. тривала доларизація кредитного ринку. "Частка позик у гривні знизилася з 56,7% у грудні 2005 року до 50,5% у грудні 2006 року, що викликало серйозну стурбованість центробанку", - констатував Дмитро Зінков. Причини цього явища ті ж - гривневі кредити усе ще на 6-8% дорожче, ніж позики в доларах та євро.
У вересні-грудні НБУ неодноразово пугал ринок можливими адміністративними обмеженнями валютного кредитування й навіть підготував відповідний проект постанови. Однак, за останньою інформацією, чиновники все-таки не зважаться на введення заборон по цій частині, а обмежаться лише підвищенням цін на позики у ВКВ (шляхом збільшення резервних норм при роботі з доларом й євро).
Для більшості великих вітчизняних фінустанов основного напрямків у роботі на поточний рік залишиться кредитування населення й малого та середнього бізнесу.
"Це та галузь, де можна швидко нарощувати кредитний портфель, а отже, загальні активи, що є метою багатьох банків, орієнтованих на продаж іноземним інвесторам. Крім того, за розмірами, що збільшуються, кредитного портфеля можна ховати розміри прострочених позик. При такому підході до споживчого кредитування із упевненістю можна прогнозувати погіршення якості портфеля в багатьох спеціалізованих установ", - відзначив виконавчий директор Прокредит Банку Ольга Томаш. За розрахунками фінансистів, приріст проблемних позик у нинішньому році може досягти 15-20%.
Згідно із прогнозами в 2007 р. за обсягами лідируватиме автокредитування, на друге місце претендує іпотека, третє - оформлення невеликих позик у торгових точках. Його може наздогнати карткове кредитування, якому сьогодні пророкують велике майбутнє.
"Кредитні карти обіцяють стати сьогоденням трендом поточного року - уже зараз оплачувати товари за допомогою карти зручніше і вигідніше, ніж оформляти класичну споживчу позику в магазині. Спостерігається також тенденція до поступового збільшення пільгового періоду, що дозволяє погашати кредит у встановлений строк без відсотків", - повідомив голова правління Дуамантбанку Олександр Рибалкін.
На населенні наживуться
Більшу частину своїх прибутків торік фінансисти заробили на кредитуванні. "Частка процентних доходів склала 73%, причому тут усе активніше на перше місце виходять доходи, отримані від кредитування населення, частка ж комісійних доходів в 2006 році була на рівні 20%", - розповів Ерік Найман з Укрсоцбанку. Хоча в багатьох фінустановах заробітки на комісійні виросли відразу вполовину.
"Вони встановлювали низьку процентну ставку з позик і збільшували комісійні платежі (дана практика особливо характерна для роздрібного кредитування). Також деякі банки підвищили комісійні платежі за відкриття й обслуговування позики", - відзначив Дмитро Зінков з OTP Bank. Клієнтів фінустанов сьогодні нема чим утішити - їм не тільки не обіцяють зниження вартості банківських операцій, але навіть загрожують введенням нових комісій.
"Важливість комісійних доходів стає визначальної для конкурентноздатності українських фінансових установ, тому їм будуть приділяти все більше уваги. У майбутньому банки стануть брати комісію практично за всі операції", - пообіцяв Найман.
Витрачали гроші фінансисти в 2006 р. переважно на себе. "Основні витрати (за винятком процентних витрат) припадали на персонал - близько 7 млрд грн і загальні адміністративні витрати - 4,9 млрд грн. В 2007 році витрати на співробітників зростуть у зв'язку з розширенням бізнесу й дефіцитом кваліфікованих кадрів", - розповів Дмитро Зінков. Однак, навіть незважаючи на великі витрати, фінансистам торік удалося збалансувати свої бюджети й показати рекордний прибуток - 4,6 млрд грн. Це удвічі більше, ніж в 2005 р.
Стрімке зростання заробітків сьогодні пояснюють як збільшенням прибутковості кредитних операцій, так і зміною власників більш ніж у десятка вітчизняних банків. Як правило, після їхньої покупки іноземними колегами й перекладу на міжнародні стандарти зненацька різко зростав розмір чистого прибутку фінустанов, про яку вони звітують перед податковими органами. Так сталося, наприклад, з Укрсоцбанком, що за 2006 р. заробив 287 млн грн (проти 117 млн грн в 2005 р.) і Райффайзен Банком Аваль - 338 млн грн. (19 млн грн). Крім того, торік приємно здивували держфінустанови - Укрексімбанк збільшив свій чистий прибуток удвічі - до 368 млн грн, а Ощадбанк у сім разів - до 145 млн грн.
За умов стабільного зростання основних показників фінансисти розраховують цього року на досить пристойні заробітки. "Думаю, активи банківської системи в 2007 році виростуть приблизно на 50, кредитний портфель - на 55, капітал - на 30-40, а чистий прибуток - на 70 відсотків", - розрахував Ерик Найман.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас