Литва пропонує допомогу Білорусії при поставках нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литва пропонує допомогу Білорусії при поставках нафти

Енергетика
56
Литва пропонує Білорусії, що шукає альтернативні шляхи поставок нафти в республіку, скористатися Клайпедським нафтотерміналом і литовськими залізницями.
Як повідомив президент Литви Валдас Адамкус журналістам у Вашингтоні під час свого офіційного візиту в США, він обговорив на зустрічах з віце-президентом США Річардом Чейні і главою Міненерго США Самюелем Бодманом можливість доставляти нафта морем до Клайпеди, розвантажувати через нафтотермінал і залізницею везти у Білорусію.
Раніше генеральний директор нафтотерміналу Klaipedos nafta Юргіс Аушра говорив, що Білорусія як одну з альтернатив поставкам нафти з Росії вивчає можливість імпорту нафти через Клайпедський морський порт.
Як повідомлялося раніше, Росія з 8 по 11 січня не поставляла нафта в Європу черех нафтопровід "Дружба" через відмову Білорусії пропускати транзитні потоки без сплати російською стороною мита за транзит сировини через білоруську територію. Після підписання відповідної російсько-білоруської міжурядової угоди поставки відновилися в повному обсязі.
Білорусія після врегулювання нафтового конфлікту з Росією з 1 лютого 2007 року купує російську нафту за новою ціновою формулою, у лютому вартість тонни нафти для Білорусії становить $225. Через підвищення вартості нафти Білорусія стала шукати альтернативні джерела поставок енергетичної сировини.
Раніше також повідомлялося, що АК "Транснафта" (РТС: TRNF) пропонує побудувати нафтопровід в обхід Білорусії - Унеча-Великі Луки - Приморськ -потужністю 50 млн тонн на рік. Нова магістраль у випадку її створення ліквідує транзитні ризики при поставках нафти в Німеччину та Польщу. Глава "Транснафти" Семен Вайншток заявляв, що нафтопровід може бути побудований менш ніж за 1,5 року
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас