Путін попереджає про використання теми енергопостачання як інстурументу тиску на РФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Путін попереджає про використання теми енергопостачання як інстурументу тиску на РФ

Енергетика
88
Президент РФ Володимир Путін вважає, що заяви західних політиків про використання Росією енергоносіїв як зброї політичного шантажу не мають під собою реальних підстав і є інструментом політичного тиску на Росію.
"Я думаю, що такі заяви не мають під собою ніяких реальних підстав. Це або лінія атаки для недоброзичливців Росії, або спосіб для несумлінної конкуренції", - заявив Путін в інтерв'ю арабському телеканалу "Аль-Джазира" напередодні візиту на Близький Схід.
"Коли ми бачимо, що в окремих місцях критика Росії у зв'язку з її прагненням до переходу на ринкові відносини з партнерами переходить уже із цієї якості в істерику, то за цим саме і криються політичні цілі у відношенні Росії. Це як інструмент впливу на Росію", - підкреслив російський лідер.
Путін ще раз нагадав, що ні від однієї із країн світу ніхто не вимагає неринкових відносин і будь-яких преференцій.
"Ми не розуміємо, чому від нас цього хтось вимагає. Всі наші зусилля спрямовані тільки на одне: вибудувати відносини з нашими партнерами винятково на ринкових принципах - як зі споживачами, так і із транзитними країнами", - сказав Путін.
Як приклад він привів взаємини із країнами Прибалтики, з якими Росія 3-4 роки тому домовилася про м'який перехід до ринкового ціноутворення. "З цього часу ми продовжували дотувати їх економіки за рахунок дешевих енергоносіїв, але поступово підвищуючи ціну, а на політичних взаєминах із цими країнами це ніяк не позначилося. Ці відносини як були не дуже добрими, так дотепер, на жаль, здебільшого і залишаються. Ми ніяк не використали наші енергетичні можливості у відносинах із цими країнами", - відзначив президент РФ.
Відповідаючи на інші питання, Путін сказав, що Росія розраховує, що США стримають обіцянки не дотримуватися планів військового втручання в Ірані.
"Але разом з тим я думаю, що в тому же Ірані, та і в усіму світі, прекрасно пам'ятають, як розвивалися події з іракської проблематики ... Восени 2002 року ми прийняли резолюцію щодо Іраку, і МАГАТЕ зафіксувало, що Ірак активно співробітничає з МАГАТЕ, позитивно оцінило зусилля Іраку з розвитку цієї взаємодії. Незважаючи на це, у 2003 році навесні були початі бойові дії. Це перше, що викликає тривогу", - сказав Путін.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас