Газопровід через дно Балтіїї може залишитися без фінансування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Газопровід через дно Балтіїї може залишитися без фінансування

Енергетика
207
Кредитний підрозділ Європейського Союзу (ЄС) - Європейський інвестиційний банк навряд чи буде фінансувати будівництво газопроводу з Росії в Німеччині через дно Балтійського моря через незгоду деяких центральноєвропейських держав. Таку думку висловив президент банку Філліп Майстадт.
"Є явна незгода декількох країн-членів... фінансувати цей проект", - відзначив Майстадт, якого цитує "Reuters". У той же час, президент банку вважає, що для вирішення даного питання необхідно одностайна ухвала. "Поки є ця опозиція, ми не може фінансувати цей проект", - додав він.
Зокрема, проти будівництва цього газопроводу, відомого як "Північноєвропейський" або "Nord Stream", виступає Польща.
Нагадаємо, "Nord Stream" (раніше "Північноєвропейський газопровід") - газопровід між Росією та Німеччиною через дно Балтійського моря, угода про будівництво якого було підписано на початку вересня 2005 у ході візиту російського Президента Володимира Путіна до Німеччини. Будівництво почалося 9 грудня 2005 року, планований строк закінчення будівництва - 2010 рік.
Траса "Nord Stream" довжиною 1200 км пройде від Виборга (Ленінградська область) до Грайфсвальда (Німеччина). Також розглядається можливість будівництва відгалуження для газопостачання Калінінградської області.
Ресурсна база трубопроводу - Південно-Російське родовище із запасами 700 млрд. кубометрів і, як було оголошено у жовтні 2006, Штокмановське газове родовище (на дещо пізнішій стадії).
Оператор морської частини (1128 км) - компанія "Nord Stream AG" (раніше звалася "North European Gas Pipeline Company"), її акціонери - ВАТ "Газпром" (51%), "Wintershall" (підрозділ BASF, 24,5%) і "E.ON Ruhrgas" (підрозділ "E.ON", 24,5 %).
Газопровід планується ввести в експлуатацію в 2010 році. На першому етапі планується будівництво однієї нитки пропускною здатністю 27,5 млрд. кубометрів газу в рік. Проектом передбачене будівництво до 2013 другої нитки, що збільшить потужність "Nord Stream" до 55 млрд. кубометрів, що становить половину обсягу газу, що транспортує в цей час через Україну.
Сумарні інвестиції, необхідні для реалізації проекту "Nord Stream" у двонитковому виконанні (будівництво морської ділянки), перевищать 4 млрд. Євро.
За матеріалами:
Деловая Неделя
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас