Балога: Янукович розкриє "газові" плани — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога: Янукович розкриє "газові" плани

Енергетика
156
До кінця сьогоднішнього дня Прем'єр-міністр України Віктор Янукович повинен представити Президентові розрахунки україно-російського співробітництва в газотранспортній сфері.
Про це сьогодні на брифінгу заявив глава Секретаріату Президента Віктор Балога.За його словами, він сьогодні обговорював це питання з Януковичем.
"Ми домовилися, що до кінця дня він подасть ці розрахунки Президентові для розгляду. Також ці висновки повинні пройти затвердження РНБО", - відзначив глава Секретаріату Президента.
Балога також заявив, що Україна готова розглядати пропозиції інших держав про взаємовигідне співробітництво в енергетичній галузі, але не може бути й мови про передачу іншій державі газотранспортної системи (ГТС). "Вона ніколи не може бути передана повністю або частково в управління жодній закордонній державі. Бартер - частина ГТС в обмін на доступ до розробки родовищ - база, яка не можлива", - указав він.
У той же час, за його словами, Україна намагається максимально ефективно використати свою ГТС, і Київ "готовий розглядати економічно обґрунтовані і продуктивні ініціативи щодо енергетичної кооперації на міжнародному ринку".
Крім того, Балога розкритикував прийнятий Закон ("Про внесення змін у Закон України "Про трубопровідний транспорт" (щодо підприємств магістрального трубопровідного транспорту"), що забороняє відчуження майна НАК "Нафтогаз України" і газотранспортної системи України. За його словами, цей документ дублює вже існуючі закони про міжнародні договори.
Нагадаємо, 6 лютого Верховна Рада на законодавчому рівні заборонила приватизацію або передачу активів газотранспортної системи України. Відповідний законопроект "Про внесення змін у Закон України "Про трубопровідний транспорт" (щодо підприємств магістрального трубопровідного транспорту)" N3084 був прийнятий парламентом у цілому, за що проголосували 430 народних депутатів.
Газотранспортна система України містить у собі 36 тис. км газопроводів, у тому числі 14 тис. км труб великого діаметра (від 1020 мм до 1420 мм). У систему входять також 79 компресорних станцій загальною потужністю 5500 Мвт й 13 підземних сховищ газу (ПХГ). Пропускна здатність системи становить на вході 290 млрд. кубометрів газу в рік, на виході - 170 млрд. кубометрів.
Уряд у Плані заходів щодо виконання в 2007 році завдань, певних за результатами підведення підсумків за 100 днів роботи Кабінету Міністрів України звернуло увагу на необхідність розробки цього року законопроекту про вступ у чинність Угоди між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про заходи щодо забезпечення стратегічного співробітництва в газовій галузі. Останнє було підписано ще в 2004 році з метою практичної реалізації наміру країн збільшити обсяги транзиту природного газу в держави Європи й забезпечення стабільного, ефективного й безпечного функціонування й розвитку єдиної системи газопостачання РФ і газотранспортної системи України. Спільним інвестиційним проектом у рамках стратегічного співробітництва й створення міжнародного Консорціуму щодоуправління газотранспортної системи України був визначений проект будівництва і подальшої експлуатації газопроводу Богородчани - Ужгород.
Сьогодні також підписаний і ряд інших двосторонніх угод: Угода з експорту російського природного газу в Україну і його транзит через територію України в Європейські країни, Угоду про гарантії транзиту російського природного газу територією України, Угода про додаткові заходи по забезпеченню транзиту російського природного газу по території України, Угода про стратегічне співробітництво в газовій галузі.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас