Балога: Ющенко не поміняє трубу на родовища — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Балога: Ющенко не поміняє трубу на родовища

Енергетика
91
Президент Віктор Ющенко відзначає, що газотранспортна система України ніколи не може бути повністю або частково передана в управління ні одній закордонній країні.
Про це в середу на брифінгу повідомив глава Секретаріату Президента Віктор Балога.
«Ця норма чітко виписана в законодавстві. Бартер частини активів ГТС в обмін на розробку родовищ - це база, що неможлива», - сказав Балога. При цьому він додав, що Україна прагне максимально ефективно використати свою ГТС і унікальні транзитні можливості, тому, за його словами, Київ готовий розглядати економічно обґрунтовані та виробничі пропозиції щодо міжнародних контрактів в енергетичній галузі.
«Президент вважає, що ініціативи щодо україно-російського співробітництва в енергетичній сфері, зокрема, у використанні транзитної структури України, повинні бути ретельним чирном перелічені Кабінетом Міністрів», - підкреслив Балога. При цьому він повідомив, що сьогодні розмовляв із Прем'єр-міністром Віктором Януковичем, що пообіцяв до кінця сьогоднішнього дня подати такі підрахунки Президентові для розгляду.
Крім того, Балога підкреслив, що такі пропозиції повинні бути вивчені експертами і затверджені РНБО.
«Україна не може бути виключена зі світових економічних процесів, у тому числі з операцій в енергетичній сфері. З метою диверсифікованості енергопоставок, які є складової економічної незалежності, Україна зобов'язана шукати нові форми міждержавних взаємин у цій сфері, у тому числі і з Росією. Газові відносини з якої на сьогодні, на жаль, розірвані. Тому з Росією нам варто підписувати не тільки меморандуми, але й повноцінні договори. Однак неодмінною умовою при цьому є збереження нерушимої державної власності стратегічних об'єктів, якими є магістральні газопроводу і мережі», - сказав Балога.
Крім того, Балога вважає, що прийнятий 6 лютого Верховною Радою закон про заборону операцій з газотранспортною системою, це друге коло запобіжника, що фактично не потрібний. «Є закон про міжнародні договори, у якому чітко сказано, хто має право, при яких умовах підписувати ті або інші міжнародні договори, і хто укладає дані договори. І також є пункт про використання території та природних ресурсів України. Процедура виписана, неможливо, щоб хтось прийняв рішення особисто, і якісь речі робив. Тому сьогодні потрібно займатися не політикою, сьогодні потрібно шукати шляхи дотику, у яких ми спільно зможемо піднімати економіку як України, так Росії», - сказав Балога.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас