Лукашенко погрожує відсікти Росію від європейського ринку — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко погрожує відсікти Росію від європейського ринку

Енергетика
151
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що Росія може втратити вигідний для неї європейський ринок, якщо почне розвивати поставки нафти в обхід Білорусії через Балтійську трубопровідну систему.
«Знайдуться компанії (замість російських), які прийдуть на наше підприємство зі своєю нафтою. Це буде нйбільша небезпека для Росії, тому що це приведе до втрати традиційних російських ринків - європейських», - повідомив Лукашенко в інтерв'ю західним журналістам, що транслювався в ефірі білоруського телебачення.
У цьому зв'язку глава держави підкреслив, що «європейські ринки високо прибуткові для Росії». «Якщо сюди прийдуть інші компанії - американські, європейські, арабські - поставлять нафту, зроблять готові нафтопродукти і продадуть їх у Білорусії, на Україні і у Європі, Росія буде відсічена від європейського ринку», - сказав він.
Говорячи про плани поставки російської нафти через Балтійський трубопровід, президент сказав, що «цей шлях буде у два рази дорожче для Росії».
Лукашенко, у відповідь на підвищення ціни на російську нафту, має намір підвищити збір за транзит енергоносіїв, а також збільшити плату за використання Росією військових об'єктів на території Бєларусі.
Лукашенко збвинувачує Росію в імперіалістичній політиці у відносинах з колишніми радянськими республіками. Білоруський глава також висловив співчуття із приводу того, що тривалий час проводив однобоку зовнішню політику, сконцентровану винятково на співробітництві з Росією.
Нагадаємо, раніше Росія заявила про будівлю двох нафтопроводів в обхід Білорусії.
Як заявив президент ВАТ «АК «Транснафта» Семен Вайншток, роботи з будівництва почнуться вже в середині лютого.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас