Янукович: Україна буде відстоювати свої інтереси і дружити з Росією — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна буде відстоювати свої інтереси і дружити з Росією

Енергетика
75
Україна буде відстоювати свої національні інтереси, у той же час зміцнюючи співробітництво з Росією для забезпечення своїх позицій у транзиті газу в Європу, заявив прем'єр-міністр України Віктор Янукович.
"Мова не про те, що Україна будує стратегію, що буде якимсь чином здавати державні інтереси. Ми їх відстоюємо дуже жорстко, однак будуємо відносини з Росією на партнерських принципах", - сказав Янукович, відкриваючи засідання уряду в середу в Києві.
Він відзначив, що Україна дотепер відчуває негативні наслідки подій 2005-2006 р. в україно-російських відносинах.
Як сказав Янукович, прийнятий Верховною Радою 6 лютого закон, що забороняє маніпуляції із власністю НАК "Нафтогаз України" і газотранспортною системою країни, не приніс нічого нового, оскільки ці питання вже регулюються чинним законодавством. "Це чисто політична гра", - підкреслив він.
"Ми ніколи не вели переговори з Росією навколо діючої газотранспортної системи", - заявив прем'єр.
За його словами, Україна і Росія обговорюють питання будівництва газопроводу на ділянці Багородчани - Ужгород. При цьому прем'єр додав, що ця ділянка є сенс будувати тільки при наявності додаткових обсягів ресурсів, які "може дати тільки Росія". Янукович привів у приклад нафтопровід Одеса - Броди. "Скільки років стояв цей нафтопровід?", - задав прем'єр риторичне питання.
Янукович також сказав, що поставки газу в Європу збільшуються і можливі шляхи поставок додаткових обсягів проходять через Україну, Білорусію, а також Туреччину ("Голубой потік") і через дно Балтійського моря.
Разом з тим він відзначив, що пропускна потужність "Блакитного потоку" 16 млрд куб. м. газу, а Північноєвропейського газопроводу - 30 млрд куб. м. "Тому нам потрібно дивитися вперед, і ми сьогодні повинні відстоювати позиції дружніх партнерських відносин зі стратегічними партнерами", - сказав Янукович.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас