Лукашенко примусить Росію заплатити за рахунками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко примусить Росію заплатити за рахунками

Енергетика
249
Президент Білорусії Олександр Лукашенко заявив, що в результаті дій російської влади, яка оголосили про перехід на ринкові відносини з Білорусією, країна втрачає близько 5 млрд. дол. щорічно.
За словами Лукашенко, у відповідь на збільшення у 2 рази цін на російські енергоносії, що поставляються у країну, він має намір зажадати від РФ "заплатити за всі ті послуги, які Білорусія робила їй безкоштовно".
Під такими послугами, сказав президент Білорусії, мається на увазі оплата транзиту енергоносіїв, вантажів, компенсації витрат у військовому співробітництві, а також "субсидування російського анклаву - Калінінградської області". Про це лідер Білорусії заявив в інтерв'ю агентству Reuters..
Незважаючи на те, що відносини з Росією як і раніше будуть залишатися "наріжним каменем" зовнішньої політики країни, РФ змушена буде стримати свої імперські амбіції і перестати сприймати Білорусію лише як "молодшого партнера", упевнений Лукашенко.
Крім того він має намір добиватися поліпшення відносин із Заходом, однак не готовий до будь-яких змін політичної системи, на яких наполягають європейські країни. "Я визнаю, помилку і недолік нашої зовнішньої політики, що вона вийшла одновекторна, c вектором убік Росії. І ми фактично втратили Захід", - сказав Лукашенко.
"Всі вимоги до Білорусії в остаточному підсумку зводилися до того, що ми повинні зруйнувати нашу політичну систему і по-друге, скрізь малося на увазі, що нинішній президент нелегітимний і він повинен піти зі своєї посади. Яке право має Захід вимагати це?", - цитує Reuters слова Лукашенко.
Крім того, білоруський президент наполіг на тому, що всі країни Заходу, які зацікавлені в безперебійності поставок енергоносіїв із РФ, "змушені будуть мати справа із транзитною державою в особі Білорусії".
Інтерв'ю президент Білорусії дав через день після того, як очолювана ним країна оголосила про різке підвищення тарифів на транзит російської нафти через свою територію. Ці заходи білоруська влада пояснила необхідністю компенсувати збитки від піднятих Росією цін на енергоносії, що поставляють у країну.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас