Янукович: Україна може самостійно будувати "Бородчани-Ужгород" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна може самостійно будувати "Бородчани-Ужгород"

Енергетика
139
Україна може самостійно побудувати ділянку газопроводу Бородчани-Ужгород, заявив прем'єр-міністр Віктор Янукович журналістам. За його словами, питання реалізації конкретних проектів у паливно-енергетичному комплексі обговорювався сьогодні під час його зустрічі із Президентом України Віктором Ющенко та спікером парламенту Олександром Морозом.
Янукович підкреслив, що найближчим часом Україна повинна визначитися зі своєю позицією із приводу пропозиції Президента РФ Володимира Путіна про створення газотранспортного консорціуму. Янукович також відзначив, що існує можливість будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород" за участю російських партнерів. "І ми повинні цю можливість ретельно розглянути, оскільки зацікавлені в партнерських відносинах з Росією в питаннях енергетичної безпеки", - сказав Янукович.
Коментуючи пропозицію лідера БЮТ Юлії Тимошенко про необхідність введення мораторію на будь-які дії з українською частиною магістральної ГТС, Янукович відзначив, що це питання повинен привселюдно обговорюватися в парламенті - після того, як буде вироблена єдина і погоджена концепція енергетичної безпеки України.
Раніше радник Президента України Юрій Проданий заявив, що Україні необхідно шукати нових партнерів для будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород". "Ми втратили інтерес росіян до цього проекту. Якщо Росія відмовляється, треба шукати інших партнерів, європейських, насамперед", - сказав він 1 лютого.
Як повідомлялося, з будівництва газопроводу "Бородчани-Ужгород" повинна початися реалізація проекту із створення міжнародного газотранспортного консорціуму з транзиту російського газу через Україну в Європу. У цей час підготовлено техніко-економічне обґрунтування і робочу проектну документацію для будівництва газопроводу. Крім того, документально вирішені всі питання з місцевою владою щодо відведення земель в Івано-Франківській і Закарпатській обл., через територію яких пройде трубопровід. Також у цей час проведений тендер на поставку труб та арматури для будівництва газопроводу.
Будівництво газопроводу "Бородчани-Ужгород" протяжністю 1429 км передбачається вести в три етапи. Після введення в експлуатацію першої черги обсяги поставок газу в Європу повинні зрости на 5 млрд куб.м. на рік, після введення другої черги - на 16 млрд куб.м. на рік і після введення третьої черги - на 19 млрд куб.м. на рік. Будівництво "Бородчани-Ужгород" намічено вести в коридорі існуючого газопроводу "Прогрес".
Нагадаємо, що у 2002 р. уряди України та РФ уклали угоду про співробітництво в газовій галузі. У рамках цього співробітництва планувалося створити україно-російський газовий консорціум, для чого НАК "Нафтогаз України" і "Газпром" підписали відповідну угоду. Так, у січні 2003 р. було зареєстровано спільне підприємство НАК "Нафтогаза" і "Газпрому" - "Міжнародний консорціум з управління і розвитку газотранспортної системи України".
Відзначимо, що 1 лютого президент РФ Володимир Путін заявив, що Росія має намір зробити Україні революційна пропозиція щодо створення газотранспортного консорціуму. Він підкреслив, що мова йде про об'єднання активів, а також про можливості входження України в "видобувні активи в Росії". Президент РФ указав на те, що необхідно зрозуміти, у якому обсязі і які саме активи цікавлять українську сторону. "Це питання повинен бути вирішений на корпоративному й експертному рівні, із крапки ж зору держави ніяких перешкод не буде", - підкреслив Путін.
У свою чергу, Президент України Віктор Ющенко заявив, що всі пропозиції, що припускають нову модель використання української газотранспортної системи, вимагають уважного та обережного підходу. Ющенко також відзначив, що енергетичні відносини України та РФ стратегічно важливі і завжди будуть предметом особливої уваги як Києва, так і Москви. "Ми всі були свідками того, як декларувалися окремі проекти, а потім вони забувалися і ішли в небуття", - відзначив Ющенко. "Але всім зрозуміло, що в галузі енергетичної безпеки енергетична політика країн повинна бути динамічн і ясної, тому що будується не один рік", - підкреслив він.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас