Кабмін відмовиться від посередників у стосунках з "Газпромом" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кабмін відмовиться від посередників у стосунках з "Газпромом"

Енергетика
381
Кабінет міністрів відмовиться від послуг посередника-монополіста "УкрГазЕнерго" і обіцяє вже в наступному році повернутися до контрактів, які були підписані в 2003-2004 р. прямо між РАО "Газпром" і НАК "Нафтогаз України". Про це повідомив напередодні віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв.
Клюєв уже заявляв, що український уряд веде переговори з "Газпромом" щодо повернення до газових угод 2002-2004 р., які є більш вигідними для України. Про це віце-прем'єр-міністр із питань ПЕК заявив на економічному форумі в Брюсселі.
Однак, 30 січня, за результатами переговорів у Москві між міністром палива та енергетики України Юрієм Бойко і головою правління "Газпрому" Олексієм Міллером ця заява не знайшла свого відображення. Як повідомила прес-служба "Газпрому", зокрема, результатом переговорів стало узгодження обсягів поставок природного газу в Україну на період 2008-2009 р. Сторони вирішили, що формування ціни на поставки газу, що, буде провадитися з урахуванням умов закупівель природного газу в країнах середньоазіатського регіону.
1 лютого ц.р. президент РФ Володимир Путін, виступаючи на прес-конференції для російських і іноземних журналістів, відзначив, що Росія завжди готова прийти на допомогу владі, зокрема, у сфері енергетики, і "навіть десь піти від ринку". Тоді ж Путін заявив, що Росія готує для України "революційну" пропозицію щодо створення газотранспортного консорціуму. Експерти вже заявили, що швидше за все мова йтиме про здачу української ГТС в обмін на ринки видобутку в РФ.
У той же день Бойко відзначив, що вважає передчасним питання про можливості передачі РФ частини енергетичних активів України в обмін на зниження ціни на газ. За словами міністра, Україна запропонувала кілька варіантів Росії щодо ціни на газ. При цьому він відмовився конкретизувати суть пропозицій. "У ході переговорів ми обговорювали загальну концепцію і основні принципи співробітництва" - додав Бойко.
Відзначимо, що Україна - чи не єдина країна на просторах СНД, що до сьогодні зберігала контроль за своїми газопроводами.
Нагадаємо, що після "газової війни" між Україною і РФ наприкінці 2005 - початку 2006 р. було ухвалене рішення перейти на ринкові відносини в розрахунках за російський газ. У результаті переговорів, єдиним постачальником усього імпортного газу в країну стала компанія RosUkrEnergo, утворена в липні 2004 р. і зареєстрована у Швейцарії і здійснюючій комерційній діяльності з 1 січня 2005 р. Акціонерами компанії на паритетних засадах виступили 100-процентні дочірні структури Газпромбанка та "Райффайзен Інвестмент АГ".
5-річний контракт із RosUkrEnergo на поставку російського газу в Україну підписаний у січні 2006 р. на базі загальноприйнятої формули ціни. Тоді ж був зафіксований тариф на транспортування російського газу через територію України в розмірі 1,6 дол. за 1 тис. куб. м на 100 км (оплачується в грошовій формі).
2 лютого 2006 р., у розвиток січневих домовленостей, НАК "Нафтогаз України" та RosUkrEnergo на паритетних засадах створили спільне підприємство ЗАТ "УкрГазЕнерго". Основним напрямком його діяльності є поставка природного газу та інших видів енергоресурсів споживачам України.
24 жовтня 2006 р. RosUkrEnergo і "УкрГазЕнерго" підписали доповнення до Договору купівлі-продажу природного газу від 2 лютого 2006 р. на 2006-2010 р. Відповідно до цього документа, визначена ресурсна база поставок середньоазіатського газу в Україну в 2007-2009 р. в обсязі 55 млрд куб. м щорічно, що повністю відповідає потребам української економіки в імпортному газі. В 2007 р. ціна поставок середньоазіатського газу становить 130 дол. за 1000 куб. м.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас