Україна не має наміру знижувати транзит нафти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна не має наміру знижувати транзит нафти

Енергетика
135
Транзит російської нафти в Європу через Україну в найближчі два роки не знизиться. Про це заявив журналістам голова правління ВАТ "Укртранснафта" Ігор Кірюшин, коментуючи висловлення президента Російської Федерації Володимира Путіна про плани знизити залежність Росії від транзитних країн при поставках енергоносіїв.
"З огляду на нинішній рівень відносин між Україною та Росією, у найближчі два роки взагалі немає підстав говорити про зниження транзиту нафти через Україну", - сказав Кірюшин. Він нагадав, що "Укртранснафта" підписала з "Транснафтою" угода на три роки, яке можна продовжити. У той же час глава компанії не виключає, що обсяги транзиту російської нафти можуть скоротитися при охолодженні двосторонніх політичних відносин.
Коментуючи плани Росії побудувати нафтопровід для поставок нафти в азіатські країни, у тому числі Китай, Кірюшин висловив думку, що це не повинно відбитися на українському транзиті. Він пояснив це існуванням достатнього ресурсу для таких поставок, у тому числі за рахунок залучення казахської нафти. Керівник "Укртранснафти" підкреслив, що для забезпечення стабільного транспортування нафти через Україну необхідно проводити зважену тарифну політику.
Як повідомлялося, у грудні 2006 р. ВАТ "Укртранснафта", АК "Транснафта" і ТНК-ВР домовилися про збільшення обсягів транспортування нафти маршрутом Мозир - Броди - МНТ "Південний" до 9 млн т на рік.
ВАТ "Укртранснафта" зобов'язується забезпечити транспортування цих обсягів нафти маршрутос і її перевалці на МНТ "Південний". Відповідно до підписаної додаткової угоди, російська сторона зобов'язується забезпечити постачання нафти для транспортування зазначеномим маршрутом в позначених обсягах, а також забезпечити досягнуті у 2002 р. обсяги перекачування нафти в порт Одеса маршрутамм "Велікоцьк-Лисичанстк-Кременчуг-Одеса" та "Мічурінськ-Кременчук-Одеса".
На переговорах сторони пішли на взаємні поступки: російська "Транснафта" знизила тариф на транзит своїми нафтопроводами з 2007 р. на 3 дол. за 1 т, а з 1 квітня - на 3,5 дол. Українська сторона, у свою чергу переглянула розцінки на транзит російської нафти і знизила їх до рівня Росії.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас