Євпропейські "зелені" придумали, як Україні знизити енергозалежність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Євпропейські "зелені" придумали, як Україні знизити енергозалежність

Енергетика
187
"Зелені" у Європейському парламенті придумали, яким чином Україна може зменшити енергетичну залежність від Росії. Для цього, на їх думку, Україні варто зосередити увагу на виробництві біогазу.
Така пропозиція була висловлена під час конференції "Європейська політика щодо поновлюваних джерел енергії", що у цей час проходить у Брюсселі.
Зокрема, на думку члена фракції "зелених" у Європарламенті Клода Турмеса, біогаз цілком можна було б транспортувати в Західну Європу існуючим газопроводом. За його словами, Україна має великий сільськогосподарський потенціал, а відповідно і можливість для вирощування сировини для створення біогорючего.
"У нас є цифри, які доводять: біогаз в Україні можна провадити в таких обсягах, які дозволять скоротити її залежність від Росії на 50 відсотків", - сказав Турмес. Депутат відзначив, що подібні підприємства, які використають як сміття біологічного походження, так і різні рослини, уже існують у Німеччині.
У необхідності створення виробництва біогазу в Україні, фракція зелених у Європарламенті намагається в цей час переконати українських політиків з однієї сторони і Єврокомісію - з іншої. Турмес вважає, що керівний орган Євросоюзу за допомогою кредитів і позичок Європейського інвестиційного банку зможе профінансувати подібний проект.
У роботі триденної конференції з альтернативної енергетики в Брюсселі беруть участь близько 800 політиків, учених і представників енергетичних компаній, у тому числі й віце-прем'єр-міністр України з питань ПЕК Андрій Клюєв. Головний мотив зустрічі - що альтернативна енергетика не тільки дозволить зм'якшити екологічні проблеми, але й забезпечить більшу незалежність від постачальників сировини з нестабільних регіонів світу. Про це, зокрема, заявив міністр екології Німеччини Зігмар Габріель.
У новому "енергопакеті", представленому Європейською комісією 10 січня ц.р. є пропозиція збільшити частку поновлюваних джерел в енергетику країн ЄС до 20% до 2020 р. Глави держав та урядів ЄС будуть обговорювати це питання на саміті 8-9 березня 2007 р.
Учора, 30 січня, у Брюсселі Клюєв повідомив про те, що уряд розглядає введення податкових пільг з метою прискорити розробку альтернативного палива. Крім того, він відзначив, що Україна запустила два проекти, за якими стане можливим виробництво 260 тис. тонн ктанолу на рік.
У той же час Клюєв заявив, що Україна готова перейти до активних дій з розширення нафтопроводу із Чорного моря в країни Євросоюзу, якщо Польща та інші країни підпишуться під проектом, що може допомогти зменшити залежність ЄС від Росії. "Усе, що необхідно зробити з нашої сторони, може бути зроблене вже через три місяці. Але ми повинні одержати конкретний сигнал від наших партнерів про те, що вони готові йти з нами", - відзначив віце-прем'єр.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас