"Регіонали" хочуть вивозити гроші з України валізами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Регіонали" хочуть вивозити гроші з України валізами

Валюта
659
Народні депутати від фракції Партії регіонів Юрій Воропаєв, Ігор Прасолов і Віталій Хомутинник пропонують парламенту дозволити фізичним особам (резидентам і нерезидентам) вивозити за кордон готівку (як національну, так і іноземну валюту) без обмежень.
Про це говориться в законопроекті «Про валютне регулювання та валютний контроль», зареєстрованому в парламенті 30 січня.
Документ передбачає, що при вивезенні за кордон готівкових коштів на суму понад 10 тис. євро (в еквіваленті), фізособи зобов'язані вказувати їх у митній декларації.
Законопроект також передбачає, що фізособи і юрособи, що є резидентами України, мають право без обмежень відкривати рахунку в інвалюті в закордонних банках, розташованих на території країн-учасниць Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) або країн-участниць організації FATF; при цьому юрособи-резиденти України можуть відкривати такі рахунки лише за умови одержання індивідуальної ліцензії Національного банку.
Відповідно до проекту закону, валютні операції, пов'язані з переміщенням капіталу, регулюються Нацбанком, що вимагає використання із цією метою спеціальних рахунків (у випадку, якщо обсяг валютної операції перевищує 100 тис. євро).
Автори законопроекту пропонують установити, що органами валютного контролю в Україні є Національний банк і Кабінет Міністрів.
На думку Воропаєва, Прасолова та Хомутинника, прийняття документа дозволить лібералізувати валютний ринок. «Ціль законопроекту - розширення можливостей резидентів з розвитку зовнішньоекономічної діяльності та збільшенню експорту, а також створення сприятливих умов з інвестування капіталу в українську економіку», - говориться в законопроекті.
Як повідомлялося, постановою від 12 серпня 2005 року Нацбанк дозволила фізособам вивозити готівкову національну валюту за кордон без декларації (за умови усного декларування) до 3 тис. гривень (раніше - до 1 тис. гривень).
Тоді ж Нацбанк дозволив фізособам вивозити за умови письмового декларування до 10 тис. гривень.
У квітні 2002 НБУ посилив умови вивозу фізособами валюти з України, обмеживши 5 тис. доларами можливість вивозу валюти за допомогою пластикових карт і залишивши колишньої суму, що дозволено вивозити без вказівки у митній декларації - 1 тис. доларів.
За матеріалами:
Proua.com
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас