Бойко провів у Москві таємничі переговори — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко провів у Москві таємничі переговори

Енергетика
291
Міністр палива та енергетики України Юрій Бойко обговорив у Москві з головою правління ВАТ "Газпром" Олексієм Міллером умови поставок природного газу в Україну у лютому 2007 р., повідомляє прес-служба "Газпрому". Інших подробиць сторони не повідомляють.
Спостерігачі, однак, не виключають, що мова на переговорах могла йти про пропозицію Кабінету міністрів України ВАТ "Газпрому" відмовитися від ринкових розрахунків за газ, введених після зміни влади в Україні у 2005 р. Про це напередодні на міжнародному енергетичному форумі у Брюсселі заявив віце-прем'єр України Андрій Клюэв. За його словами, зараз український уряд веде переговори з російською компанією про те, щоб повернутися до договорів, які були підписані у 2002-2004 р. Віце-прем'єр відзначив, що колишні домовленості з газу набагато вигідніше для України, тому уряд направив "Газпрому" пропозиція про передачу Україні додаткових 30 млрд. куб. м газу в рахунок оплати за транзит російського палива.
Після "газової війни" між Україною та РФ наприкінці 2005 - початку 2006 р. було ухвалене рішення перейти на ринкові відносини в розрахунках за російський газ. У результаті переговорів, єдиним постачальником усього імпортного газу в країну стала компанія RosUkrEnergo, утворена в липні 2004 р. і зареєстрована у Швейцарії та здійснюючій комерційній діяльності з 1 січня 2005 р. Акціонерами компанії на паритетних засадах виступили 100-процентні дочірні структури Газпромбанка та "Райффайзен Інвестмент АГ". RosUkrEnergo зобов'язалося у 2007 р. поставити в Україну не менш 55 млрд куб. м газу за ціною 130 дол. за 1 тис. куб. м. Відповідні документи були підписані в жовтні 2006 р. між RosUkrEnergo і ЗАТ "УкрГазЕнерго".
Відповідно до підписаних контрактів між Газпромом та RUE російський газ в 2006 р. для України коштував 95 дол. за 1 тис. куб. м замість 45 дол. до грудня 2004 р. При цьому всі розрахунки здійснювалися винятково в грошовій формі. Уряд і сам прем'єр-міністр Віктор Янукович неодноразово заявляли, що зуміють домовитися з Росією із приводу зниження ціни за російський газ.
На сьогодні врегулювання поставок російської нафти та газу в країни СНД - питання №1 у відносинах РФ із колишніми республіками СРСР. Нафтова криза з Бєларуссю, що виникла на початку 2007 р. і аналогічний за своєю суттю "газовій війні" між Україною та РФ - тільки одне з ланок ланцюга криз, що вже виникли на тлі підвищення цін на російські газ і нафту. Азербайджан уже відмовився від поставок російського газу в 2007 р. через дорожнечу сировини. Грузія має намір скоротити поставки російського газу, тому що "Газпром" продає їй газ із 2007 р. по найвищій серед країн СНД ціні в 235 дол. за 1 тис. куб. м, за рахунок поставок з Азербайджану та частини турецької квоти газу з газопроводу Баку - Тбілісі - Ерзерум.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас