Забудовники закінчили піст — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Забудовники закінчили піст

Нерухомість
1213
Первинний ринок столиці відзначився сенсацією – "Київміськбуд" у стислий термін пообіцяв викинути в продаж більше 600 квартир, що повинно збільшити пропозицію компанії в 150 разів.
На думку експертів, у такий спосіб найбільша будівельна організація дала своєрідний сигнал, якому послідують й інші учасники ринку, останнім часом також притримували продаж своїх об'єктів. Підсумком стримування пропозиції стало підвищення цін.
На минулому тижні найбільший забудовник - холдинг "Київміськбуд" - ухвалив рішення щодо викиду на ринок насамперед одно- та двокімнатних квартир, яких не було в продажу в цієї компанії фактично з осені минулого року. Новобудови столичного монополіста, як і передбачалося, виставлять уже за новою ціною - у середньому 1580 дол. за кв. м проти 1200-1300 дол. у вересні 2006 р., коли "одинички" та "двушки" ще були у продажу.
Зміну ціни в компанії пояснюють просто. "Підвищення відбулося через подорожчання енергоносіїв і наступного зростання цін на будматеріали (цемент, щебені в тому числі)", - повідомив прес-секретар холдингу "Київміськбуд" Зоя Загородня.
Як розповіли в прес-службі " Київміськбуду ", на продаж виставлять будинку на вулиці Саперно-Слобідській, 5 (131 квартира), на Позняках на Срібнокільскій (103), на вулиці Освіти, 14 (91), на Осокорках-6 (усього 210) в Академмістечку на Осінній (перша секція).
"У всіх будинках до продажу будуть пропонуватися як великогабаритні квартири, які не зникали з продажу, так й одно-, двокімнатні, яких тривалий час не було в продажу", - сказала Загородня.
Таким чином, протягом найближчих тижнів на ринок повинно надійти більше 600 квартир (6-7 об'єктів), а " Київміськбуд" збільшить пропозицію житла в 150 разів (протягом останнього місяця холдинг пропонував до продажу всього чотири квартири). Як уже повідомлялися, тоді експерти відразу заявили, що ситуація гострого дефіциту новобудов економа-класу в основних операторів ринку створена штучно, для роздування цін на нові столичні квартири, які протягом літа й на початку осіни дорожчали набагато повільніше, ніж б/в.
"Зупинка продажів наприкінці року лише підтвердила тезу про те, що холдинг свідомо взяв паузу для формування нової цінової політики. І ця політика спрямована не на зниження вартості житла, а зовсім навпаки", - відзначив експерт ринку, що побажав залишитися неназваним. Як повідомив джерело в ще одному лідері ринку - компанії "Житло-Інвест", підприємство, в останні місяці практично що не реалізовує житло, зараз активно готовить на продаж квартири в чотирьох-п'ятьох будинках.
На думку опитаних ріелторів, це може говорити про те, що холдинг " Київміськбуд" і компанія "Житло-Інвест" ведуть якусь загальну гру на ринку. Це підтверджує й виконавчий директор групи компаній "Планета Оболонь" Олексій Котенко, що відзначив, що, починаючи з вересня, коли на вторинному ринку спостерігався ріст ціни на 10% на місяць, холдинг і більшість інших відомих покупців компаній зняли з продажу свої об'єкти, для того щоб через кілька місяців виставити їх по більше високій вартості. Зважаючи на все, цей момент уже прийшов.
"З огляду на те, що холдинг ухвалив рішення щодо масовому викиді об'єктів за новою ціною, я очікую, що в найближчому часі продажу по вже зовсім іншій вартості відновлять й інші компанії", - сказав Котенко, додавши, що це не обвалить ринок, оскільки новобудови виставлять за цінами, до яких кінцевому споживачу необхідно буде ще звикнути.
За деяким даними, незабаром повинні відновитися продажу в таких компаніях, як ЗЖБК ім. Ковальської, "Київреконструкція" та ін.
Експерти ринку відзначають, що заяви "Київміськбуда" про практично одночасний викид кількох сотень квартир, частина з яких до того ж перебуває в практично побудованих будинках, зайвий раз підтверджує, що будівельники провели цілу кампанію з підігріву ринку й росту кінцевої ціни для споживача й ніякого дефіциту пропозиції не бути.
"Така величезна кількість квартир - 600 штук, що " Київміськбуд" планує викинути протягом усього декількох тижнів, свідчить про те, що керівництво компанії не очікує подальшого подорожчання, інакше "Київміськбуд" виставляв би побудовану нерухомість невеликими лотами по 40-50 квартир", - повідомив директор АН RED Ярослав Цуканов, додавши, що навіть за такими цінами така кількість житла буде куплена.
У той же час формально пред'явити холдингу які-небудь претензії неможливо, оскільки під час його мовчання на ринку пропонувалося до продажу порядку 50-100 об'єктів, які користувалися меншим попитом через відсутність довіри покупцям до компаній-забудовників. Хоча скільки-небудь виразних пояснень зупинки продажів, а потім такого ж різкого їхнього поновлення керівництво холдингу надати так і не змогло.
Президент холдингу Петро Шилюк, коментуючи, чому найбільша компанія столиці, 80% якої належить міській громаді, практично кілька місяців не продавала житло, сказав, що "квартир не було, тому що ми їх не виставляли, був ажіотаж, а ми намагалися встигати за ринком".
Не пред'являють поки претензій основним гравцям ринку й в Антимонопольному комітеті України. Як повідомив керівник прес-служби даного відомства Богдан Якимюк, дані компанії на сьогоднішній день не є офіційно визнаними монополістами, оскільки житло киянам пропонує велика кількість інших будівельних організацій. Проте, "відповідно до плану АМКУ, цього року ми припускаємо провести перевірки обґрунтованості цін на первинне житло в столиці та області" - відзначив Якимюк.
За матеріалами:
Деловая Столица
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас