Нафта тримається близько 54 дол. на тлі збільшення експорту ОПЕК — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нафта тримається близько 54 дол. на тлі збільшення експорту ОПЕК

Енергетика
89
Ціни на нафту стабілізувалися поблизу $54 за барель на торгах в Азії у вівторок, оскільки очікуване аналітиками зростання запасів нафти в США і можливість того, що ОПЕК збільшить обсяги експорту в березні, урівноважуються прогнозами зниження запасів дистилятів на тлі похолодання в США.
Як передає "Reuters", у понеділок вартість нафти зменшилася більш ніж на $1 на тлі заяви посла Саудівської Аравії в США про те, що його країна - найбільша за обсягами видобутку в ОПЕК - задоволена цінами на американську легку нафту в районі $50. Інші ринки сировини також пережили розпродаж.
До 07:10 київського часу березневі ф'ючерси на американську легку нафту виросли на 6 центів до $54,07 за барель. У понеділок вони знизилися на $1,41. Аналогічні ф'ючерси на нафту сорту Brent здійнялися на 8 центів до $53,76 за барель.
Поточні ціни на нафту гарні як для споживачів, так і для видобувних країн, сказав у понеділок посол Саудівської Аравії в США, зміцнивши думку ринку про те, що королівство навряд чи підтримає пропозиції про нове скорочення нафтовидобутку ОПЕК.
Крім того, на зниження вартості нафти вчора вплинуло повідомлення про те, що два інших члени ОПЕК - Нігерія та ОАЕ - у березні збільшать обсяг поставок. Звістки підсилили сумніву в тому, що ОПЕК буде повністю дотримуватися рішення про скорочення видобутку з лютого.
Очікується, що експорт нафти з Нігерії в березні виросте до 14-місячного максимуму на рівні 2,21 мільйони барелів у добу з 1,8 мільйона барелів у добу місяцем раніше. Трейдери пояснюють це затримкою поставок у грудні, що була пов'язана з нападами бойовиків. Джерела в галузі також сказали, що Абу-Дабі - найбільший нафтовидобувник в ОАЕ - у березні збільшить поставки в Азію після їх скорочення в лютому.
У жовтні 2006 року ОПЕК прийняв рішення скоротити нафтовидобуток на 1,2 мільйони барелів у добу, або 4%, з 1 листопада. У грудні члени картелю домовилися про ще одне зниження - на 500 тисяч барелів у добу з лютого 2007 року.
З початку цього року ціни на нафту знизилися на 11% на тлі теплої погоди в США і розпродажу з боку фондів. У той же час, вони здійнялися із установленого 18 січня 20-місячного мінімуму в $49,90 після похолодання на північному сході США, що є найбільшим ринком грубного палива у світі.
Похолодання, швидше за все, приведе до зменшення запасів дистилятів у США. Підтримку цінам також зробили вкладення пенсійних фондів у товарно-сировинні індекси.
Крім того, зростання нафтових ф'ючерсів минулого тижня викликало повідомлення уряду США про те, що країна збільшить стратегічні запаси нафти на 11 мільйонів барелів.
За матеріалами:
ЛігаБізнесІнформ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас