Як примусити банкірів полюбити гривню — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Як примусити банкірів полюбити гривню

Валюта
579
Як змусити банкірів полюбити гривню. Топ-тема на вітчизняному банківському ринку наприкінці минулого - початку нинішнього років - намір Нацбанку обмежити валютне кредитування фізичних осіб. Міри, які хоче прийняти НБУ, здаються прямо-таки драконівськими: аж до прямої заборони на більшість кредитних продуктів, у тому числі й на іпотеку у валюті.
Ідея не нова – трохи менш роки тому НБУ підготував проект постанови про умови імпорту та експорту капіталу, що припускає заборону на видачу населенню кредитів в інвалюті. Нацбанк вирішив почекати із заборонами, використавши тільки ринкові механізми впливу - диференціацію розміру обов'язкового резерву під покриття можливих втрат від кредитних операцій і розмірів резерву пасивних залишків на кореспондентському рахунку в НБУ.
Резони регулятора прості - знизити доларизацію української економіки. Бурхливий розвиток ринку роздрібного та іпотечного кредитування торік привело до валютизації позик фізосіб. Що не дивно - ставки, наприклад, за доларовими іпотечними кредитами на 3-4% нижче, ніж за гривневими позиками, а готівковий обмінний курс протягом минулого року залишався відносно стабільним.
За даними Української національної іпотечної асоціації (УНІА), у третьому кварталі 2006 року частка іпотечних кредитів, виданих населенню в іноземній валюті, склала 80,8%. Такий дисбаланс несе в собі додаткові валютні ризики. Переважна більшість позичальників одержують зарплату (а це їх основний доход) у гривні - варто нацвалюті девальвувати, і платити за рахунками буде нічим.
На перший погляд, пропозицію Нацбанку при перекосі убік валютних позик виглядає блюзнірством. Населення (нікуди не дітися) довіряє долару куди більше, ніж заявам Нацбанку про стабільність гривні і навіть макроекономічним тенденціям. Незважаючи на стабільність курсу гривня/долар і подорожчання євро на світових ринках, попит українців на дешеві доларові депозити нітрохи не поступається затребуваності більш дорогих гривневих вкладень. І прогнозованим підсумком вступу в силу ініціатив Нацбанку чи стане те згортання активності банків на ринку іпотечного кредитування, чи та поява "обхідних" механізмів кредитування (прив'язка ставки до курсу долара).
Але не все так просто - досить глянути на реакцію учасників ринку. Рік тому банкіри зустрічали ініціативу регулятора або сардонічним сміхом (мол, не посмітить відомство Володимира Стельмаха зазіхнути на святе), або (рідше) - гнівними відповідями в стилі "погубимо ринок". До кінця 2006-го настрій змінився. Українські комбанки з усією можливою серйозністю стали прораховувати варіанти, як уникнути уповільнення темпів росту обсягів кредитів у нових, "безвалютних" умовах.
Той факт, що регулятор дотепер свої наміри лише декларував, свідчать: чиновники дали час банкірам звикнути до того, що обмеження неминучі. Не даремно Нацбанк, що не страждає ні повільністю, ні зайвою лояльністю до банкірів (згадати хоча б архішвидку ревальвацію гривні у квітні-2006), рік тому так і не зважився перейти від слів до справи.
Швидше за все, заборона на певні види кредитування у валюті все-таки введуть - чергові і, зважаючи на все, остаточні дебати банкірів з регулятором пройдуть навесні 2007 року. Зате шоку не буде: у більшості банків уже пророблені механізми популяризації гривневого кредитування. Американець Едмунд Фелпс - творець теорії інфляційних очікувань (простіше кажучи, "чого чекаєш - те й відбудеться") - одержав Нобелівську премію не за гарні очі.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас