Експерти: Акції "Укртелекому" будуть розміщеня за ціною нижчою поточної — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Акції "Укртелекому" будуть розміщеня за ціною нижчою поточної

Фондовий ринок
283
Плановане Фондом держмайна (ФДМ) України пробне розміщення до 10% акцій "Укртелекома" на вітчизняних фондових біржах може пройти за ціною менше ринкової вартості акції, вважають фінансові аналітики.
На думку брокера інвестиційної компанії Concorde Capital (Київ) Анастасії Назаренко, ФДМ не зможе розмістити акції "Укртелекома" за ринковою ціною, оскільки вона в цей час вище справедливої. При цьому вона відзначила, що через відсутність ефективного механізму приватизації реальна ціна розміщення буде дешевше справедливої вартості акції.
Брокер також припустила, що акції "Укртелекома" будуть розміщені, швидше за все, серед портфельних інвесторів, оскільки Фонд держмайна планує залишити необхідний стратегічному інвесторові контрольний пакет акцій підприємства в держвласності.
Як повідомив брокер інвестиційної компанії ТОВ "Драгон Капітал" (Київ) Денис Мацуєв, запропонований ФДМ сценарій продажу пакета портфельному, а не стратегічному інвесторові, є негативним для ринку, і можна прогнозувати подальше зниження ринкової вартості цінних паперів "Укртелекома", оскільки їх висока ціна спрямована ставкою на прихід стратегічного інвестора.
"За оцінками наших аналітиків, на даний момент справедлива ціна підприємства становить 0,81 грн за акцію, відповідно, на сьогоднішній день компанія переоцінена на 40%", - сказав Мацуєв.
У той же час генеральний директор ЗАТ "ІНЕКО-ІНВЕСТ" (Київ) Олег Морква вважає, що поточна вартість усього "Укртелекома" перебуває в межах 4,5-5,5 млрд дол., що в перерахуванні на 1 акцію дає 1,3-1,5 грн. При цьому він відзначив, що ціна акцій може бути і вищою.
"При визначенні вартості "Укртелекома" некоректно її зіставляти з аналогічними операторами на заході. По-перше, Україна за територією перевищує багато європейських держав у десятки разів, а рівень телефонізації в країні не такий вже маленький, а по-друге, на балансі "Укртелекома" перебувають об'єкти нерухомості, які самі по собі мають високу вартість", - сказав Морква.
На його думку, продавати треба пакет акцій у розмірі не менше контрольного, залишивши в держвласності пакет, що блокує, акцій (25%+1 акція).
"Тільки в цьому випадку на підприємство прийде стратегічний інвестор із серйозними інвестиціями, і емітент зможе розвиватися більш динамічно, а капіталізація підприємства буде рости", - вважає Морква.
Крім того, генеральний директор "ІНЕКО-ІНВЕСТ" оцінює вартість ВАТ "Одеський припортовий завод", приватизація якого також можлива у випадку підписання президентом виправлень у ряд приватизаційних законів, що збільшують число пропонованих до продажу об'єктів, в 400-450 млн дол.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас