Кредит на житло вчителям та лікарям не світить — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредит на житло вчителям та лікарям не світить

Кредит&Депозит
1065
Кредити на житло здаються все більше й більше доступними. Дійсно - відповідно до реклами, досить зайти на 5 хв. у банк, підписати папери - і можна святкувати новосілля. Однак насправді люди, яким дійсно необхідний кредит, ніколи його не отримають.
Ідеальний портрет сучасного позичальника приблизно такий: людина у віці від 25 до 40 років, з вищою освітою, родиною, дітьми, перспективною професією та стажем на останньому місці роботи не менше півтора роки; має у власності квартиру, дачу, машину та акції-облігації, що приносять додатковий прибуток. Ви впізнали себе? У такому випадку ласкаво просимо в банк. Втім, якщо ви впізнали себе, навряд чи вам буде потрібен кредит.
Виявляється, у банкірів існує загальноприйнятий і відомий у професійному середовищі список небажаних професій. Отже, для початку - перелік "безнадійних" посад:
- Всі співробітники державних структур/організацій, що отримують альтернативний прибуток, а також особи, наближені до державних структур, що надають послуги, виконання яких залежить від наявності зв'язків.
- Засновники, топ-менеджери та співробітники, відповідальні за формування ідеології громадських організацій з близькополітичною або релігійною діяльністю.
- Роздрібні торговці продуктами харчування, одягом та іншими товарами народного споживання на ринках, а також власники подібного "бізнесу", не підтвердженого офіційними документами, дрібні оптовики будь-якого товару з обігом до 10000 дол. на місяць.
- Працівники ресторанного та ігорного бізнесу - офіціанти, бармени, кухарі (крім шеф - кухарів, які можуть документально підтвердити рівень кваліфікації), співробітники казино низького рівня по ієрархічній градації ігорного закладу, інші категорії обслуговуючого персоналу.
- Працівники будівельної сфери (дрібні компанії, що займаються ремонтом квартир офісів, будівництвом дач) - засновники (у випадку відсутності управлінської бухгалтерії, офісу, складу), виконроби, робітники будівельних спеціальностей;
- Лікарі, учителі, художники, танцюристи, дизайнери (крім випадків непрямого підтвердження прибутків: рекомендаційні листи, оренда офісів, що діють контракти). Виключення - широко відомі своєю діяльністю потенційні позичальники.
- Співробітники компаній, діяльність яких будується за принципом мережного маркетингу - поза залежністю від рангу в структурі компанії.
- Водії, охоронці, прибиральники, робітники.
Втім, деякі банкіри ще більше розширили "чорний список". Туди потрапили також всі види робіт, пов'язаних з небезпекою для життя, - охорона, міліція та інші. Дуже неохоче через небезпечну роботу кредитують інкасаторів - по статистиці, у них дуже висока смертність. Також багато банків не люблять юристів - це складні клієнти, є побоювання, що свої професійні навички людин пустить на позов з банком. Практично неможливо отримати кредит фрілансерам, що живуть на гонорари: їхні заробітки хоча й великі, але нестабільні, і банки бажають не ризикувати.
Природно, просто заявити, що банк не приймає заявки від людей певних професій, неможливо - рівність прав закріплена Конституцією. Так само як не можна відкидати й деякі інші категорії. Приміром, якщо людина мала судимість, але вона знята - за законом вважається, що її вже немає. Але деякі банки однаково не хочуть працювати з такою категорією позичальників. А як мотивувати відмову? Це простіше простого. У банку є скоринг - система анкетування, де за відповіді здобувачам нараховуються бали. Система закрита, тобто перевірити, за які відповіді що нараховувалося і скільки саме балів треба було набрати, клієнт не може. "Не пройшов скоринг" - і вся розмова.
Втім, на питання про "чорний список" банкіри відповідають ухильно, мол, це не "остаточний вердикт", а всього лише загальні рекомендації. Але, проте, кожній розсудливій людині ясно, що вчитель середньої школи в 90% випадків - неплатоспроможний, тому що навіть не може перебороти бар'єр входу в іпотеку.
От і виходить, що насправді кредитування доступне досить обмеженому прошарку населення. Але навіть якщо потенційний позичальник працює у великій компанії, оформлений за всіма нормативами і має солідний прибуток, однаково немає гарантії на те, що він одержить кредит. Банк буде ретельно перевіряти отриману інформацію: його співробітник поїде на місце роботи клієнта, поговорить із його роботодавцями й начальством. Крім того, буде аналізуватися місце компанії на ринку - не виключено, що гарну кар'єру людина робить у фірмі, що незабаром розвалиться. Такий собі старший помічник капітана на "Титанику".
Одним словом, іпотека по колишньому нагадує айсберг - існує видима всім надводна частина, але більша частина прихована від сторонніх очей.
За матеріалами:
UABanker.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас