Бойко: Реструктуризація "Нафтогазу" передбачає продаж непрофільних активів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Реструктуризація "Нафтогазу" передбачає продаж непрофільних активів

Енергетика
225
Підготовлений Міністерством палива та енергетики України перелік заходів, спрямованих на фінансове оздоровлення національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України", припускає продаж тільки непрофільних активів, стверджує глава Мінпаливенерго Юрій Бойко.
"Реструктуризація НАК "Нафтогаз України" допоможе компанії позбутися від цілої низки непрофільних активів, що дозволить розчистити баланс компанії, сконцентрувати увагу на основних напрямках бізнесу. Реструктуризація не торкне профільних дочірніх підприємств. Їх структура і підпорядкованість не будуть змінені", - цитує прес-служба Мінпаливенерго главу відомства.
Надходження від реалізації непрофільних активів "Нафтогаза України" можуть бути спрямовані на фінансування нових інвестиційних проектів компанії, які у майбутньому дозволять збільшити доходи і прибуток НАКа, відзначено в повідомленні міністерства.
Заступник голови правління "Нафтогаза України" Олександр Ковалко підтвердив, що підготовлений план фінансового оздоровлення припускає продаж винятково непрофільних активів.
"Мова в жодному разі не йде про основні активи, таких як "Укргазвидобування" або "Укртрансгаз", їх реструктуризація неможлива, оскільки це суперечить домовленостям із західними банками", - сказав Ковалко.
Як повідомлялося, уряд доручило Мінпаливенерго до 1 лютого підготувати пропозиції з реорганізації "Нафтогаза України" з метою фінансового оздоровлення компанії.
"Нафтогаз України" прямо або опосередковано володіє контрольними пакетами акцій приблизно 300 суспільств. Крім того, НАКу належить ще близько 100 міноритарних пакетів акцій (у розмірі від 1% до 38%) компаній банківського, страхового, сільськогосподарського й іншого секторів економіки.
Вартість непрофільних комерційних активів "Нафтогаз України" за оцінками Ernst&Young, що проводила аудита звітності НАКа з МФСО за 2006 рік, може скласти $20-30 млн, а об'єктів соціального призначення, які перебувають на балансі компанії і її дочірніх структур - $5-7 млн.
"Нафтогаз України" поєднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Компанія є монополістом з імпорту-експорту, транзиту та зберіганню в підземних сховищах природного газу, а також транзиту нафти через територію України. Уряду належить 100% акцій "Нафтогаза України".
Уряд у квітні 2006 року доручило Мінпаливенерго разом з Міністерством економіки, Міністерством фінансів і Фондом держмайна організувати продаж на відкритих аукціонах приналежних "Нафтогазу України" пакетів акцій у розмірі менш 50%, за винятком цінних паперів суспільств, що здійснюють видобуток, переробку, транспортування і поставку нафти та газу.
Відомства також повинні були організувати продаж об'єктів соціально-культурного призначення, які були власністю "Нафтогаза України", а також його дочірніх структур і суспільств, контрольні пакети акцій яких передані в статутний фонд НАКа.
Уряд у червні 2006 року доручило Мінпаливенерго вжити заходів для оптимізації організаційної структури апарата управління "Нафтогаза України" з одночасним зменшенням кількості його працівників на 25%. Це доручення було виконано. Компанія у 2006 році скоротила штат центрального апарата на 25% - до 535 чоловік.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас