Грузія нагадає Росії умови допуску до СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грузія нагадає Росії умови допуску до СОТ

Казна та Політика
152
Грузія і Росія відновляють переговори з вступу Росії у СОТ. Делегації двох країн зустрінуться в середу 24 січня у штаб-квартирі СОТ в Женеві.
Сторони мають намір обговорити найгостріші питання двосторонніх відносин: закриття нелегальних, на думку Грузії, митних пунктів на абхазькій і південноосетинскій ділянках грузино-російського корждону, питання економічної блокади Грузії, а також деякі інші проблем.
Для участі в переговорах напередодні у Швейцарію відправилася грузинська делегація під керівництвом заступника міністра економічного розвитку Тамар Ковзірідзе. З російськими партнерами вона має обговорити низку складних питань.
По-перше, Грузію цікавить виконання Росією зобов'язань, передбачених угодою від 2004 року щодо закриття нелегальних, на думку Тбілісі, митних пунктів на абхазькій і південноосетинскоій ділянках грузино-російського державного кордону.
Також буде поставлене питання про повноцінне використання пропускного пункту Казбегі-Верхній Ларс. Крім того, Грузію цікавить економічне співробітництво окремих російських регіонів з керівництвом Абхазії і використання російськими судами закритої для міжнародного плавання абхазької акваторії. Сторони також обговорять питання залізничного сполучення Сухумі-Сочі.
Крім питання невизнаних республік, Тбілісі має намір обговорити проблеми допуску грузинських товарів і послуг на російський ринок, а саме введені Росією восени 2006 року у відношенні Грузії економічні обмеження - ембарго на грузинську сільгосппродукцію та вина. Також Грузія хотіла б прояснити позицію Росії щодо захисту товарних знаків і географічних назв Грузії на території Росії.
Як відзначив міністр закордонних справ Грузії Гела Бежуашвілі у вівторок 23 січня під час зустрічі зі студентами Тбіліського державного університету, "вступ Росії у СОТ входить в інтереси Грузії, тому що Грузія хоче мати з Росією цивілізовані торгово-економічні відносини, але в той же час у Грузії є своя позиція".
За його словами, "позиція Грузії щодо вступу Росії у СОТ незмінна з 2004 року". "Ми вимагаємо, щоб торговельний режим Росії із Грузією відповідав би нормам СОТ і не мав би будь-яких обмежень або виключень. Сьогодні ж Росія має один торговельний режим на ділянках кордону з Абхазією, Південною Осетією, а з іншою Грузією вона має інший, дискримінаційний режим", - заявив Бежуашвілі. "Ми завжди виступали проти цього і зараз проти. І Росія змушена буде провести з нами переговори на цю тему", - сказав глава грузинського МЗС.
Очікується, що в четвер 25 січня у швейцарському Давосі на конференції Всесвітнього економічного форуму глава МЕРТ Герман Греф підпише протоколи про приєднання Росії до СОТ із Гватемалою та Коста-Рікой.
Після цього Грузія, що через економічні розбіжності з Росією відкликала свій підпис під двостороннім протоколом, залишиться останньою країною, що повинна буде дати згоду на вступ Росії у СОТ. Молдавія підписала протокол наприкінці 2006 року.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас