Експерт: Білорусія навряд чи знайде альтернативу російській нафті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Білорусія навряд чи знайде альтернативу російській нафті

Енергетика
85
Білорусія найближчим часом не зможе знайти економічно обґрунтовані альтернативні джерела поставок нафти в республіку, вважає глава "Захід-Транснафтопродукту" (м.Мозир, Гомельська область, дочірнє підприємство російської АК "Транснафтопродукт") Микола Альхімович.
"Знаходження таких джерел, економічно вигідних з урахуванням всіх витрат на транспортування від вилучених родовищ, перевалку та доставку, поки представляється досить проблематичним", - заявив Альхімович.
Він відзначив, що в цей час Білорусія далека від початку практичної розробки нафтових родовищ в Ірані та Венесуелі, тому на даний момент мова можна говорити тільки про закупівлі нафти в цих країнах.
"Якщо раніше Білорусія закуповувала в Росії нафта приблизно за 230 дол. за тонну, то з урахуванням мита сьогодні ціна становить 283 дол. за тонну. Для порівняння, на світових біржах вартість тонни нафти становить порядку 400 дол. за тонну", - відзначив Альхімович, уточнивши, що тут варто врахувати витрати на транспортування нафти морським транспортом, тарифи портів на перевалку і вартість наступного транспортування залізницею або вартість прокачування нафтопроводом до кінцевого споживача. "Навряд чи при всіх цих факторах закуповувати нафта, скажемо, у Венесуелі, буде вигідно", - відзначив Альхімович.
Глава компанії також відзначив, що поки "мрячними" залишаються перспективи організації поставок у Білорусію каспійської нафти нафтопроводом "Одеса-Броди". "Це зажадає будівництва перемичок, це величезні капіталовкладення. З економічної точки зору цей проект реальний, але де взяти гроші?" - запитав він.
Альхімович вказав також на необхідність будівництва додаткових об'єктів інфраструктури при організації поставок нафти в Білорусію через Вентспілс (Латвія), що також зажадає значних інвестицій.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас